Legenda o bauku: Stara priča koja još uvek plaši!

04.06.2024

01:01

0

Bauk ima čak i svoje toponime, poput Baukove glavice u Hercegovini, kao i mnoštvo izreka u kojima se pominje

Legenda o bauku: Stara priča koja još uvek plaši!
Copyright Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

Jedno od najpoznatijih srpskih mitoloških bića je bauk, strašilo koje se pojavljuje u životinjskom obliku i uliva strah maloj deci, ali ponekad i odraslima. 

Bauk je karakterističan po svojim oštrim zubima i licu koje skriva zbog ružnoće i neurednosti, ali i malog roga koji mu raste iz čela.

Prema narodnoj priči, bauk se preko dana krije u uglovima napuštenih kuća, rupama i mračnim mestima odakle vreba žrtve, koje potom hvata, odnosi i onda pojede. Zanimljivo je njegovo ime, koje je dobio, kako se veruje, zbog trapavog "bauljanja", ali i mesta na kojima boravi.

Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Misteriozna pojava ili medved?

Oni koji ne veruju u priče, kažu da ova "zver" zapravo ima osobine evroazijskog mrkog medveda, podvrste mrkog medveda koja je već bila izlovljena u nekim delovima Srbije i poznata samo kao biće iz legendi. Da se ne bi deca plašila, nije se koristio termin medved, već je izmišljena reč bauk, nešto slično kao što postoji za vukove, zmije i slične životinje.

Mečkin dan

Ostatak relativno starijeg, moguće i prastarog straha od medveda održao se u običaju i svetkovanju Mečkinog dana (30. novembra). Bauk je često korišćen kao strašilo da bi deca bila poslušna i izbegavala štetne stvari. Dok kod Slovena postoji niz reči koje su korišćenje za plašenje dece, kod Srba su za to služili bauci i babaroge.

Gluvo doba noći

Gluvo doba noći, tajanstveni period između ponoći i tri sata ujutro, vekovima je u narodnim verovanjima bilo sinonim za natprirodne događaje i susrete sa mističnim bićima. 

Za sve ljubitelje tradicionalne fantastike i priča o onostranom, portal 24sedam će baš u gluvo doba objavljivati tekstove o mističnim bićima i verovanjima vezanim za njih. 

Toponimi i izreke

Bauk ima čak i svoje toponime, poput Baukove glavice u Hercegovini, kao i mnoštvo izreka u kojima se pominje. Njegova prisutnost u svakodnevnom životu kroz imena mesta i narodne mudrosti dodatno osnažuje njegov mitološki status i uticaj na kulturu.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike