U Srbiju iz Mađarske stiglo 50 oklopnih borbenih transportera BTR-80A

01.06.2024

21:42

0

Očekuje se da će do večeras u kasarnu u Pančevu biti prebačeno oko 20 vozila, dok se dopunskih 30 očekuje sutra

U Srbiju iz Mađarske stiglo 50 oklopnih borbenih transportera BTR-80A
U Srbiju iz Mađarske stiglo 50 oklopnih borbenih transportera BTR-80A - Copyright Foto: Kosovo online

U Srbiju je stigla železnička kompozicija natovarena sa 50 oklopnih borbenih transportera BTR-80A koji će pojačati jedinice Vojske Srbije.

Kako pišu Novosti to je poklon mađarskog premijera Viktora Orbana srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Očekuje se da će do večeras u kasarnu u Pančevu biti prebačeno oko 20 vozila, dok se dopunskih 30 očekuje sutra.

Radi se o oklopnim vozilima točkašima sa pogonom 8h8 koja su naoružana sovjetskim/ruskim automatskim topovima 2A72 kalibra 30mm (KPB Tula), navodi se na telegram grupi Borbeni efektivi.

U planu je da se do kraja ove godine na 30 vozila uradi remont nakon čega će ući u sastav oklopno-izviđačkog bataljona koji se sa štabom nalazi u Nišu (pojačaće borbeno-izviđačka oklopna vozila BRDM-2MS). 

Nakon toga se planira integracija savremenog paketa opreme koji će podići njihove sposobnosti na još viši nivo, kroz ugradnju sistema za upravljanje vatrom (SUV), komandno-informacionog sistema plus povećanja nivoa oklopne zaštite.

Treba istaći da se narednog meseca očekuje isporuka još 16 vozila ovog tipa tako da će njihov ukupan broj narasti na 66 jedinica (više od 2 kompletna bataljona), gde će određen broj biti upotrebljen za rezervne delove.

Ukoliko se ostvare prvobitne procene koje govore bi grupa od 50 plus 16 BTR-80A (deo bi se iskoristio za održavanje) ušlo i u oklopno-izviđački bataljon u Nišu, može se računati i na promenu njegove formacije, gde bi ovaj bataljon prerastao u motorizovanu brigadu, jer se u okviru njega već nalazi oko 30 BRDM-2MS.

Tu ne treba zaboraviti ni tenkovski bataljon sa obt T-72MS.

U propratnom pismu koje je tom prilikom poslao mađarski premijer Viktor Orban naglašava se visok nivo saradnje između dve države koja je ostvarena zahvaljujući rukovodstvu Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike