Završena vežba "Vihor 2024": Prikazana moć srpske vojske, veličanstveni prizori na Pešteri (FOTO/VIDEO)

19.04.2024

11:55

0

Po prvi put su prikazani mnogi sistemi naoružanja, među kojima je bilo i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih

Završena vežba "Vihor 2024": Prikazana moć srpske vojske, veličanstveni prizori na Pešteri (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Na Pešteri je danas završena višednevna Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vihor 2024", a predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić čestitao je vojsci, načelniku Generalštaba i ministru odbrane na uspešno izvedenoj vežbi.

Posle preleta teretnog aviona, dat je signal za završetak združene taktičke vežbe. U vežbi je učestvovalo više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije (VS) i oko 350 sredstava ratne tehnike.

Uvođenje drugog ešalona i rezerve

Posle uvođenja u napad snaga drugog borbenog ešalona, koji je prošao kroz raspored prvog, nastupa kolona rezerve.

Podržana je tenkovskim vodom, koji dejstvuje po ciljevima na velikim daljinama.

Angažuje se i pojačani tim specijalnih snaga.

Pešadija sa "lazarom 3"

Nastupa pešadijska četa sa oklopnim vozilima "lazar 3".

Tanjug/Video
 

Helikopteri H-145M napadaju raketama S-8, "gama" neutralisao sva borbena vozila neprijatelja

Helikopteri H-145M dejstvuju nevođenim zrnima S-8 po ciljevima na zemlji. Laki helikopter "gama", namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

Dejstvuju "nora", "gvozdika", "oganj m-17" i "tamnava"

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica "nora" i "gvozdika", i lanseri raketa "oganj m-17" i "tamnava".

Akcija spasavanja oborenog pilota

U toku pružanja vazduhoplone vatrene podrške primljena je informacija da je došlo do obaranja jednog vazduhoplova od strane neprijateljskih snaga.

Pilot je izvršio katapultiranje i prizemljio se u pozadini rejona razmešteja neprijateljskih snaga. Pokreće se operacija traganja i spasavanja oborenog pilota.

“Migovi“ čiste vazdušni prostor

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački avkoni mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu.

Tanjug/Video
 

Helikopterski desant specijalnih snaga

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a za uništenje su angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

“Oganj“ pogodio cilj, dejstvuje "perun", pogođena dva cilja

Modularni lanser raketa “oganj m-18“ pogodio je svoj cilj. Smohodna haubica kalibra 155 milimetara "perun" pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja.

"Perun" je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron "komarac", takođe, ostvario svoj pogodak.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Snajperski timovi i sistem za upravljanje vatrom

Dejstvuju snajperski timovi, uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

Tanjug/Video
 

Napad na vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron “vrabac“ bombarder i samoubica “osa“, angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“. Sistem “pasars“ dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

Tanjug/Video
 

Dron malog dometa "vrabac"

Na početku vežbe, izviđački dronovi "vrabac" prikupljaju podatke. Angažovane su i četiri plaforme "mali miloš". Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.

Tanjug/Video
 

Počela vežba

Podnošenjem raporta predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću danas je počela Združena taktička vežba s bojevim gađanjem "Vihor 2024" na privremenom poligonu "Pešter". Raport je predao major Đorđe Simić.

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije.

Izvodi je Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

Združenoj taktičkoj vežbi prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Bratislav Gašić, Ivica Dačić, Nikola Selaković, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Momirović, Tomislav Žigmanov, Darija Kisić, Milan Krkobabić, Danica Grujičić, Đorđe Milićević, Mihailo Jovanović, Zoran Gajić, Novica Tončev.

Takođe, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, lideri Srba u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević. 

Završnici vežbe prisustvovao je i komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš, koji je na "Pešter" došao na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovica. To je prvi put da jedan komandat Kfora - međunarodnih mirovnih snaga pod vođstvom NATO, zasnovanih na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Podsetimo, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je uoči vežbe da će tokom "Vihora 2024" biti prikazani po prvi put mnogi sistemi naoružanja, među kojima, kako je rekao, ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike