Oni su most između dveju zemalja! Kina će omogućiti studiranje 300 studenata iz Srbije

08.05.2024

13:14

0

Autor: 24sedam

Za predlog predsednika Sija o dolasku 50 naučnih radnika iz Srbije u Kinu, Vučić je naveo da je to izuzetno važno

Oni su most između dveju zemalja! Kina će omogućiti studiranje 300 studenata iz Srbije
Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik Kine Si Đinping rekao da će Kina omogućiti studiranje 300 mladih građana iz Srbije u toj zemlji, kao i da je kineski predsednik predložio da 50 naučnih radnika iz Srbije dođe u Kinu.

- Tri stotine mladih ljudi koji će moći da nauče ne samo kineski jezik i da nauče mnogo o kineskoj kulturi, radnoj etici, već će moći da budu most između naših dveju zemalja - poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Sijem.

Za predlog predsednika Sija o dolasku 50 naučnih radnika iz Srbije u Kinu, Vučić je naveo da je to izuzetno važno.

- Znate li šta je za naše naučne radnike, za nivo tehnološkog razvoja koji ima Kina, da oni to nauče? Jer je predsednik Si na današnjem sastanku posebno naglasio važnost i značaj saradnje u oblasti inovacija i predložio formiranje međuvladinog tehnološkog komiteta - rekao je Vučić.

Objasnio je da je Međuvladin tehnološki komitet za Srbiju od izuzetnog značaja i dodao da su delegacije posebno razgovarale o tome kako da podignu nivo saradnje po pitanju veštačke inteligencije i najmodernijih tehnologija.

- To su izuzetno važne stvari za našu zemlju. I govore o prijateljstvu Narodne Republike Kine, jer mi smo naravno daleko iza Narodne Republike Kine i mnogo toga ćemo moći da naučimo od njih. Sa druge strane imamo talentovane mlade ljude, talentovane stručnjake koji takođe mogu da podele deo svog znanja sa Narodnom Republikom Kinom - zaključio je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike