Ustaše su zapalile naš manastir, Nemci ga sravnili, a komunisti dokrajčili: Ali on se opet diže iz pepela, a i vi možete pomoći (FOTO)

29.05.2024

17:09

0

Autor: R.M.

Bratija manastira uz podršku vernog naroda uradila je mnogo, ali sada predstoje radovi koji po svom obimu prevazilaze monaške mogućnosti

Ustaše su zapalile naš manastir, Nemci ga sravnili, a komunisti dokrajčili: Ali on se opet diže iz pepela, a i vi možete pomoći (FOTO)
Copyright Manastir Bisenovo

Odlukom njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija 2012. godine pokrenuta je, iz pepela, obnova nemanjićke zadužbine manastira Bešenovo.

 
- Nadajući se da ćemo uz božji blagoslov i uz pomoć dobrih ljudi za 80. godišnjicu od njegovog rušenja u potpunosti obnoviti makar hram posvećen svetim Arhangelima, apelujemo i molimo sve ljude dobre volje, društveno odgovorne kompanije, lokalnu samoupravu i državne organe da se u skladu sa svojim mogućnostima, uključe u obnovu i da pomognu taj veliki i bogougodni poduhvat - piše u saopštenju nastojateljmanastira Bešenovo arhimandrita hadži Arsenije Matić.

Dodaje se da je tokom proteklih nešto više od deset godina obnove, bratija manastira  uz podršku vernog naroda uradila mnogo, ali sada predstoje radovi koji po svom obimu prevazilaze monaške mogućnosti i koje zahtevaju uključivanje šire društvene zajednice.

Manastir Bisenovo
 

- Započeti su kapitalni radovi na prvoj fazi oblaganja spoljašnosti Hrama vraco kamenom, koji će hramu dati notu kakvu nemanjićka zadužbina zaslužuje, a koji po svom sastavu i tvrdoći predstavlja optimalnu sredinu između peščara i mermera. Za oblaganje 400 metara kvadratnih hrama potrebno je oko 40 tona kamena, koji se sukcesivno i u zavisnosti od raspoloživih finansija manastira doprema iz rudnika sa granice Makedonije i Bugarske, a koje vredne ruke nekolicine kamenorezaca i klesara iz Kruševca i vajara Rajka Blažića iz Beograda obrađuju i ugrađuju u manastirske zidine - dodaje se u saopštenju.

Manastir Bisenovo
 

Odmah po završetku radova sa kamenom manastir očekuje freskopisanje i izgradnja glavnog manastirskog konaka, za koje takođe nisu obezbeđena sredstva, a čijim završetkom radova bi obnova bila kompletna.

Manastir Bisenovo
 

Manastir je, po predanju, podigao kralj Dragutin Nemanjić, koji je upravljao Sremom. Smestio ga je na jednom od glavnih izvorišta vode koja su napajala stari Sirmijum, danas Sremsku Mitrovicu. Krst manastira Bešenovo pominje se još 1292. godine, dakle upravo u doba Dragutinovo.

Na žalost, ustaše su 1942. godine poharale i spalile Bešenovo, 1944. godine nemačka avijacija ga je sravnila sa zemljom, a posleratne vlasti su odobrile razvlačenje građevinskog materijala i manastiru oduzela zemljišni posed, te je posle toga od manastira ostala samo pustoš i razvanjeni grobovi.

Manastir Bisenovo
 

- Na nama je da sada, dajući koliko možemo, ispravimo višedecenijsku nepravdu i manastir ponovo uzdignemo ka nebu naše svete Fruške gore. Sa željom da se Bogu molimo u obnovljenom manastiru Bešenovo, pozdravljam vas i želim mir i zdravlje od Boga - poručio je otac Arsenije.

Svi koji budu želeli da daju prilog za manastir to mogu da učine na sledeće adrese i račune:

Eparhija Sremska – Srpski pravoslavni manastir Bešenovo,
Žike Begojevića BB, 22212 Bešenovački Prnjavor, Srbija

PIB: 102689206 ,  Matični broj: 08224722 , Žiro račun: 340-11007646-60


Novčani prilozi za pomoć obnovi manastira Bešenovo mogu da se uplate na sledeće račune:

1. dinarski račun broj:
340-11007646-60
otvoren kod Erste banke.

2. Devizni račun Manastira Bešenovo i bankarska instrukcja za uplate iz inostranstva je:

CORRESPONDENT BANK FOR (EUR, USD, JPY, AUD, DKK, CAD) INCOMING PAYMENTS:
SWIFT CODE: GIBAATWG          ERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

ACCOUNT OF THE BENEFICIARY WITH:
SWIFT CODE: GIBARS22
ERSTE BANK A.D. NOVI SAD
BENEFICIARY:
IBAN: RS35340000001101007936
NAME: SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR BEŠENOVO
ADDRESS: ŽIKE BEGANOVIĆA BB, BEŠENOVO, SERBIA

Za pomoć u građevinskom i drugim neophodnim materijalima

Možete se obratiti direktno igumanu Manastira Bešenovo Arseniju Matiću na broj: 065/803-23-27.

O manastiru se možete obavestiti i na sledećim internetu:

https://besenovo.org
https://www.instagram.com/manastirbesenovo/
https://facebook.com/manastirbesenovo
http://youtube.com/user/manastirbesenovo

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike