I đaci će odgovarati za napad na nastavnika! Otkrivamo šta sve donose izmene zakonika koje su dogovorili prosvetari i država

29.05.2024

19:52

0

Autor: I.K.

Nakon nekoliko brutalnih napada na nastavnike usaglašeno je šta je neophodno uraditi da bi se u budućnosti sprečili nedopustivi incidenti

I đaci će odgovarati za napad na nastavnika! Otkrivamo šta sve donose izmene zakonika koje su dogovorili prosvetari i država
Copyright Pixabay Profimedia

Vlada Srbije i reprezentativni sindikati u prosveti usaglasili su se oko nacrta izmena Krivičnog zakonika koji bi trebalo da zaštiti prosvetne radnike od napada i propiše strože kazne za nasilnike. Prema preliminarnom dogovoru, očekuje se da Nacrt koji je danas predstavljen već u septembru uđe u skupštinsku proceduru, a očekuje se da do kraja ove godine i bude usvojen, saznaje 24sedam.

Nakon nekoliko brutalnih napada na nastavnike u školama u Srbiji predstavnici prosvetnih sindikata i Vlade Srbije pre svega resornog ministarstva, ali i Ministarstva pravde seli su za jedan sto i usaglasili šta je neophodno uraditi da bi se u budućnosti sprečili ovakvi nedopustivi incidenti. 

Danas je na sastanku u Vladi predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, sa čime su se saglasili predstavnici sindikata. Predstavnici Vlade naglasili su da je ovo Vlada kontinuiteta i da će sve što je dogovoreno Protokolom biti implementirano. Dogovoreno je i da narednog meseca predsednik Vlade Miloš Vučević održi još jedan sastanak sa predstavnicima sindikata.

Zatvorska kazna i do osam godina

A evo i šta donosi radni tekst izmena Krivičnog zakonika, koji je predložilo Ministarstvo pravde.

Uvodi se kao krivično delo - Napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi kao član Krivičnog zakonika 344b, koje propisuje i znatno strože kazne za prestupnike.

- Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

- Ako prilikom izvršenja dela učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružija, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

- Ako prilikom izvršenja dela učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

Odgovaraće i maloletnici

Prema rečima Mirjane Gašić, portparola Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ovakva predložena izmena je u skladu sa onim na čemu je Unija i ranije insistirala.

- To je najsličnije položaju koji se sada daje advokatima. Tekst je konkretan i propisuje konkretne kazne za one koji bi se odlučili da na bilo koji način napadnu zaposlene u obrazovnoj instituciji. Napad podrazumeva sve oblike nasilja i elektronsko i socijalno, verbalno i fizičko, naglašava Mirjana Gašić za 24sedam napominjući da je sastanak sa predstavnicima Vlade bio izuzetno konstruktivan.

Profimedia
 

Dodaje da će se u skladu sa ranije prihvaćenim Protokolom, nastaviti rad komisija i radnih grupa koje sarađuju na temu nasilja u obrazovnim ustanovama. Mirjana objašnjava da će se ove mere odnositi kako na punoletne, tako i na maloletnike, naravno u skladu sa važećim zakonima.

- Obećano nam je da bi izmene trebalo da uđu u skupštinsku proceduru u septembru, te da do kraja kalendarske godine budu i usvojene, odnosno da počnu da važe i da se primenjuju. Inače, u skladu sa ovim izmenama Krivičnog zakonika, za napad na radnike u prosveti odgovaraće i roditelji odnosno staratelji mlađih maloletnika koji nisu krivično odgovorni, ali i mlađi maloletnici koji su krivično odgovorni, navela je Mirjana Gašić za 24sedam.

 

Zapošljavanje u prosveti

Na sastanku sa predstavnicima sindikata dogovoreno je da će Komisija Vlade za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje na prvoj narednoj sednici dati saglasnost za realizaciju 7a faze zapošljavanja u prosveti.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović informisala je predstavnike sindikata "da se radi na smanjenju administracije u smislu korišćenja novih funkcionalnosti es Dnevnika" i najavila dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike