Ministarka Vujović u Nišu: Nastavićemo da odvajamo sredstva i čistimo divlje deponije širom Srbije

26.05.2024

10:41

0

Ministarstvo zaštite životne sredine četvrtu godinu zaredom obezbeđuje značajna sredstva za čišćenje divljih deponija

Ministarka Vujović u Nišu: Nastavićemo da odvajamo sredstva i čistimo divlje deponije širom Srbije
Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Nišu, radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Čokot, jedne od četiri lokacije koje će biti očišćene kroz javni konkurs Ministrarstva u 2024. godini.

Ministarstvo zaštite životne sredine četvrtu godinu zaredom obezbeđuje značajna sredstva za čišćenje divljih deponija rekla je Vujović i dodala da je do sada, uz podršku Ministarstva, samo u Nišu očišćeno 19 deponija, dok će ove godine biti očišćene još četiri lokacije.

Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul
 

 

„Deponija koju danas obilazim nalazi se na obali Južne Morave, između Novog Sela i Mramora na oko 500 metara od prvih kuća. Obezbedili smo sredstva i očistićemo ovu lokaciju kako više ne bi smetala građanima. Naš zajednički zadak je da se potrudimo kako bi sačuvali jednom očišćene lokacije. Država će nastaviti da osluškuje potrebe građana i čistićemo po prioritetu deponije koje im najviše smetaju. Tokom tri prethodne godine očistili smo oko 900 divljih deponija u 72 grada i opštine, a kada se završe projekti u 2024, biće ih očišćeno ukupno 1.119. Građani su naši najvažniji partneri i samo ako podržavamo jedni druge danas, možemo od našeg Niša i naše Srbije da napravimo zelenije mesto sutra“, rekla je Vujović.

Vujović je istakla da je cilj Srbija bez divljih deponija i da će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti da odvaja sredstva za ove projekte.

Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul
 

 

„Rešavanje problema divljih deponija deo je šireg plana rešavanja jednog od najvećih ekoloških problema u Srbiji – a to je neadekvatno upravljanje otpadom. Obezbedili smo značajna sredstva za izgradnju modernih regionalnih centara za upravljanje otpadom koji su preduslov da zatvorimo nesanitarne i očistimo divlje deponije. Ambiciozan plan, koji je predsednik Aleksandar Vučić predstavio u sklopu vizije Srbija 2027, jeste da već u narednih nekoliko godina izgradimo devet regionalnih centara gde će se otpad tretirati na najsavremeniji način. To su kapitalni projekti kojima, uz punu podršku predsednika, značajno menjamo zelenu sliku Srbije na bolje“, rekla je Vujović.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike