Panika u Nišu, vrane nastavile da napadaju: Bilo je jezivo, samo sam osetila kljucanje i - bol

25.05.2024

09:11

0

Za dva dana četiri osobe prijavile napad agresivnih ptica

Panika u Nišu, vrane nastavile da napadaju: Bilo je jezivo, samo sam osetila kljucanje i - bol
Copyright Printscreen/Instagram/nishnocu_oficijalni

Napadi vrana u Nišu se nastavljaju, a u drugom talasu su povređene četiri žene - po dve juče i prethodnog dana, koje su potražile lekarsku pomoć.

- Jezivo! Tišina, nikakav zvuk, a onda veliki pritisak. Usledio je udarac i bol. Kao da mi je neki teret pao na glavu, kao da odjednom imam oklop. Nisam osetila kljucanje. Vrana mi je stajala na glavi petnaestak sekundi. Spustila sam se mahinalno, i tek kada je poletela sa moje glave čula sam graktanje i shvatila šta se dogodilo - opisuje Nišlijka (48) jučerašnji napad vrane u Ulici Blagoja Parovića.

Rane, tetanus, antibiotici

U ovoj ulici i nedavno, kako je 24sedam i objavio, dogodili su se prvi napadi. Snimci vrana koje nišane prolaznike prepravili su društvene mreže. Samo u toku jednog dana četvoro Nišlija je prijavilo da su bili mete ovih ptica.

U međuvremenu, jedna od napadnutih žena, objašnjava da je pomoć potražila u Hitnoj pomoći. Tu je srela još jednu ženu koja je napadnuta na istom mestu, samo 15 minuta pre nje.

"Zoohigijena" nije nadležna za ptice

U JKP Medijana, koja preko "Zoohigijene" postupa u slučajevima napada uličnih pasa i mačaka, kažu da nisu nadležni za ptice.

- "Zoohigijena" nije nadležna i nikada nismo bili angažovani oko ptica. Nemamo ni kadrovske ni tehničke mogućnosti - objašnjava direktor "Medijane" Ivan Mihajlović.

- I ona je bila prestravljena. Imam tri ogrebotine na glavi, pretpostavljaju da su od kljuna. Na sreću, površinske su ali moram da primim tetanus. Dobila sam da pijem i antibiotike. Nakon napada, prvo sam pozvala decu da obrate pažnju kada prolaze tim delom ulice i da ga izbegnu. Apelujem da neko se posveti rešavanju ovog problema, jer su to velike i snažne ptice - upozorava ova Nišlijka.

U Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć "Blicu" je potvrđeno da su se, za dva dana, javile čeitiri žene koje su napale vrane.

Printscreen/Instagram/nishnocu_oficijalni
Nišlijka u napadu zadobila povrede ruke

- Posle primarnog zbrinjavanja jedna je poslata u Dom zdravlja a druga na pregled do neurohirurgije. Vrane mogu da ogrebu, mogu oštrim kljunom da udare. Ove žene nisu zadobile neke velike povrede ali postoji opasnost od infekcije. Biće pokrivene i antitetanusnom zaštitom - navodi Maja Knežević, načelnik operativne smene u niškoj Hitnoj pomoći.

Agresija zbog mladunaca

U Zavodu za zaštitu prirode Srbije kažu da vrane napadaju ljude u blizini gnezda jer se boje za svoje mladunce, što je za ovu vrstu uobičajeno ponašanje koje ne izaziva ozbiljnije posledice ili vrlo retko može da dovede do manjih povreda, pa iz toga razloga treba biti obazriv.

Slučaj u policiji i komunalnoj miliciji

Pojedini napadi vrana prijavljeni su i policiji i komunalnoj miliciji. Slučaj žene, koja je povredila ruku bežeći od agresivnih ptica, lekari su po službenoj dužnosti prijavili policiji. I o jučerašnjim napadima obavešten je MUP.

Preporuka je da ljudi izbegavaju mesta gde su gnezda vrana ili ukoliko se nađu u blizini da se što pre udalje iz zone gde su mladunci. Vrana se gnezdi uglavnom na drveću, a sve češće i na dalekovodnim stubovima ili sličnim objektima.

Tokom maja, mladunci vrane su operjali i izleću iz gnezda. Period kada mladunci uče da lete je posebno kritičan, pa se dešava da ispadaju iz gnezda i pre nego su spremni da lete. Tada odrasle ptice brane teritoriju i mladunce, pa može doći i do napada ukoliko se prolaznik previše približio mladuncu.

Takvo ponašanje vrana traje oko desetak dana, nakon čega su mladunci potpuno spremni za let i više nema bojazni od napada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike