Padaju kao pokošeni! Sve više slučajeva srčanih udara i šloga: Saznajte kako možete spasiti život uz ove tehnike (VIDEO)

24.05.2024

19:40

0

Srđan Božić iz Crvenog krsta detaljno je objasnio kako pomoći onima koji dožive srčani udar ili moždani udar

Padaju kao pokošeni! Sve više slučajeva srčanih udara i šloga: Saznajte kako možete spasiti život uz ove tehnike (VIDEO)
Reanimacija - Copyright Profimedia

Poslednjih dana ljudi padaju kao pokošeni od srčanog i moždanog udara. I sami lekari konstatovali su neočekivano povećan broj ovih stanja čak i među mlađom populacijom.

Kako je nedavno izjavila doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći, samo u toku jedne noći bilo je šest pacijenata koji su imali moždani udar, što je neuobičajeno veliki broj za samo jednu noć. Takođe, lekari redovno upozoravaju da nagle promene vremena mogu uticati i na krvne sudove, kao i rad srca. Lekari upozoravaju i da srčani i moždani udar sve više pogađaju mlade.

- Granice se sve više i više spuštaju za moždani udar, tako da treba da razmišljamo o prevenciji - rekla je nedavno doktorka Ivana Stefanović.

Kako pomoći osobi koja ima moždani udar

Srđan Božić iz Crvenog krsta govoreći u "Jutro na Blic" detaljno je objasnio kako pomoći onima koji dožive srčani udar ili moždani udar.

- Kada pričamo o moždanom udaru, to je stanje u kojem je jedan deo mozga ima prekid u snabdevanju krvlju, usled pucanja aorte, odnosno krvnog suda. Osoba koja ima moždani udar nije u mogućnosti da nas razume ili da govori. Dolazi do gubitka u funkcionisanju određene grupe mišića - objašnjava Srđan Božić.

UKC Niš/Ustupljene fotografije
 

Navodi i da postoje 3 jednostavna testa kako se utvrđuje da je došlo do moždanog udara:

* Zatražimo osobi da se nasmeje, ako ne može i ukoliko jedan deo lica pada, to je jedan od simptoma
* Zatim zatražimo da podigne obe ruke, ako jedna pada, to je simptom
* Treći je gubitak govora i razumevanja

U takvim situacijama radi se sledeće, poručuje Božić:

* Osoba se postavi u sedeći položaj, nagne se na stranu koja je oduzeta i stavi se neki peškir
* Obavezno pozvati lekara Hitne pomoći i saslušati savete lekara
* Ukoliko je osoba bez svesti, treba je položiti u bočni koma položaj i ukoliko je besvestan i bez disanja treba započeti reanimaciju

Šta raditi sa osobom koja ima srčani udar

Kada je u pitanju srčani udar, njega ćemo prepoznati po jednom određenom bolu ispod grudne kosti u vidu pritiska, koji se širi na vilicu i na levu stranu, tačnije na ruku, objašnjava Božić.

Profimedia
 

- Osobu ćemo postaviti u polusedeći položaj sa blago uzdignutim nogama. U tom položaju, ukoliko je svesna, sačekaćemo dolazak Hitne pomoći. Ono što možemo da pomognemo je takođe da toj osobi damo terapiju koju koristi - kaže Božić.

Ako je osoba u besvesnom stanju, primeniti KPR tehniku

Ukoliko osoba zapadne u besvesno stanje, treba je postaviti u bočni koma položaj, a ukoliko je i bez svesti i bez disanja, treba započeti KPR tehniku, koja podrazumeva naizmenično izvođenje spoljašnje masaže srca i veštačkog disanja.

* Prilazimo osobi i proveravamo svest tako što je drmusamo za ramena i dozivamo
* Proveravamo disanje tako što: oslobodimo disajni put, zabacimo glavu unazad, stavljamo naše uho blizu usta i nosa osobe. Provera traje 10 sekundi, tako što slušamo i osećamo da li osoba diše
* Ako osoba ne diše, a pozvali smo Hitnu pomoć, započećemo reanimaciju - 30 kompresija i dve ventilacije
* Reanimaciju započinjemo tako što stavimo šaku na sredinu grudi, drugu šaku preko nje i gledamo da koristimo što manje mišiće ruku i leđa, već jednu vrstu klackalice, jer je ovo proces koji može trajati dugo
* Nakon što napravimo 30 kompresija na sredini grudi, treba uraditi i dve ventilacije

- Ponovo zabacujemo glavu i dva udaha dajemo ovoj osobi. Znači, jedan normalan naš izdah ćemo uputiti toj osobi dva puta. Proces 30 -2-30-2 treba nastaviti dok ne stigne Hitna pomoć - kaže Božić za "Jutro na Blic".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike