Alarmantno stanje na rekama, čak 12 preti da se izlije: Naredna 4 dana kritični Dunav i Sava!

23.05.2024

09:52

0

Autor: R.M.

Što se tiče prognoze voda za velike reke, RHMZ je objavio da će do kraja vikenda u više vodotokova vodostaj porasti za za čak pola metra

Alarmantno stanje na rekama, čak 12 preti da se izlije: Naredna 4 dana kritični Dunav i Sava!
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Republički hidrometeorološki zavod Srbije rano jutros je objavio hidrološko upozorenje o situaciji na vodotokovima u Srbiji, nakon velike količine padavina prethodnih dana.

RHMZ je upozorio da će na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi do 24. maja vodostaji  biti u umerenom i većem porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

U zavodu nisu isključili i da će na bujičnim vodotocima ovih slivova doći do lokalnih izlivanja.

Antonio Ahel/ATA Images
 

 

Što se tiče prognoze voda za velike reke, RHMZ je objavio da će do kraja vikenda u više vodotokova vodostaj porasti za čak pola metra.

- Vodostaj Dunava je u manjem porastu sa tendencijom manjeg i umerenog porasta naredna četiri dana. Na Tisi je vodostaj u stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna četiri dana. Vodostaj Save je u porastu sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana - saopštili su iz RHMZ.

Printscreen RHMZ
 

Takođe, u porastu je vodostaj Velike Morave naredna dva dana dok su vodostaji na Dunavu i Tisi su u domenu srednje niskih.

- Na Savi u domenu niskih i srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine - saopštili su iz RHMZ.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike