Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Čačani se sećaju užasnih poplava iz 2014. godine (FOTO)

18.05.2024

13:01

0

Na trasi nezaustavljive vodene bujice našla su se i domaćinstva u čačanskom naselju Konjevići koja su tada poplavljena za vrlo kratko vreme

Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Čačani se sećaju užasnih poplava iz 2014. godine (FOTO)
Deset godina od nezapamćenih poplava - Copyright RINA

Pre tačno deset godina, maja 2014. dogodila se nezapamćena katastrofa u Srbiji kada su ogromne poplave nosile sve pred sobom.

Na trasi nezaustavljive vodene bujice našla su se i domaćinstva u čačanskom naselju Konjevići koja su tada poplavljena za vrlo kratko vreme.

Valentina Jovanović još uvek se živo seća tog teškog dana, ali i svega što je usledilo nakon katastrofe.

RINA
 

- Nalazili smo se u kući, kada su nam vatrogasci rekli da odmah pod hitno izađemo napolje. Izašla sam napolje voda je već bila stigla do druge stepenice, kako smo dalje koračali tako je sve više nadolazila. Bujica je onda nadošla u dvorištu je voda bila tri metra, u kući metar ipo. Sve je bilo uništeno. Mi smo mesec dana tada spavali kod kćerke, svakodnevno dolazili vadii vodu iz kuće i spasavali sta smo mogli od stvari. Tu zimu 2014. godine prspavali smo na ploči štale, to će zauvek ostati urezano u našem pamćenju. Posle su pročeli radovi, kuća je obnovljena zahvaljujući sredstvima Evropske unije i u kuću smo se uselili u martu 2015., prvo smo dušeke ubacili, pa onda polako se ponovo kućili - kaže Violeta za RINU.

RINA
 

Vatrogasci su iznosili ljude iz kuće, a na njiovim licima mogle su se videti suze i veliki strah. Teških dana tog maja priseća se i Aleksandar Petrović, takođe iz Konjevića. Njegovoj porodici vodena stihija u potpunosti je uništila radionicu koja se nalazi na prizemlju porodične kuće.

- Ljudi nisu hteli odmah da se evakuišu tada, želeli su da ostanu u svojim domovima da ih nekako zaštite. Ali bujica je bila nemilosrdna, voda je nosila sve pred sobom, velikom brzinom sve je plavilo. Mi smo morali da spasavamo i mašine na kojima radimo, živinu, ali i naše gole živote. Posle smo se snalazili kako smo morali, spavali u drugim kućama dok se nisu stekli uslovi da se opet vratimo. Prvih pet dana voda je bila tolika da se moglo samo prići čamcem - kaže Aleksandar.

RINA
 

Kuće u čačanskom naselju Konjevići poplavila je ne tako velika reka Dičina, koja je tada nosila sve pred sobom. Da bi ove slike zaista ostale ružna prošlost, da se nikada više ne bi ponovile za ovih deset godina urađeno je dosta toga, uređeni vodotokovi pre svega manjih reka koje su tada napravile velike probleme.

RINA
 

- Za ovih deset godina su uložena ogromna sredstva, danas je opasnost da nam se dogodi scenario iz 2014 daleko manji. Još uvek ima mnogo posla, jer se tokom prethodnih decenija nije ulagalo ništa ili je to činjeno jako malo. U opštinama koje su bie na udaru od poplava urađena je potpuno nova odrambena infrastruktura. Jako važna uloga u svemu tome je i Srbijavoda, u narednom periodu će biti sanirane i one tačke koje su ostale. U Gornjem Milanovcu uređuje se korito reke Despotovice, što će rizik od njenog izlivanja svsti na minimum - izjavio je za RINU Aleksandar Martinović, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike