Alarm je upaljen! Grmi i pada već ponegde, a tek će noćas gruvati!

22.05.2024

14:29

0

U daljem toku popodneva grmljavinski razvoj će se intenzivirati

Alarm je upaljen! Grmi i pada već ponegde, a tek će noćas gruvati!
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Kišni dani iza nas, kišni dani i pred nama.

Vreme nikako da se ustali, a sudeći prema najavi meteorologa Slobodana Sovilja i narednih dana šareno vreme- toplo ali oblačno i kišovito.

Kako kaže Sovilj od vikenda se očekuje postepena, ali ne i potpuna stabilizacija vremena.

Grmljavinski razvoji već su počeli širom centralne i južne Srbije i intenziviraju se naročito u okolini Kragujevca, Čačka, ali i na području izmedju Smedereva i Smederevske Palanke, rekao je Sovilj za Tanjug.

Jaki grmljavinski razvoj osmatraju se, kako je naglasio, već između Padinske Skele i Opova i na tom području uz pljuskove, grmljavinu već ima uslova i za pojavu sugradice ili sitnog grada.

I u Novom Pazaru pada kiša.

Iz sata u sat stizaće upozorenja

RINA
 

 

U daljem toku popodneva grmljavinski razvoj će se intenzivirati, naveo je Sovilj i podsetio da će građani na sajtu RHZ Srbije iz sata u sata biti izdavana hitna upozorenja na vremenske nepogode.

Danas je, dodao je, generalno manja verovatnoća za nepogode na severozapadu zemlje odnosno u Bačkoj gde će one biti znatno ređa pojava u odnosu na jučerašnji dan.

Naglasio da je da u svim ostalim krajevima Srbije ostaje na snazi narandžanski meteoalarm.

"Za razliku od jučerašnjeg dana padavine će se produžiti večeras i u toku noći naročito na području istočne Srbije, Pomoravlja, Južnog Banata i Jugoistočne Srbije i na tom području i u toku naredne noći treba računati na lokalno obilniju kišu i pljuskove sa količinom padavina od 20 do 40 litara po kvadratnom metru za 12 časova", kazao je on.

Biće i olujnih udara vetra

Antonio Ahel/ATA Images
 

 

Na pitanje da li će biti i olujnih udara vetra kaže da ih svakako možemo očekivati pri pojedinim jačim grmljavinskim razvojima.

"Verovatnoća i za vetar i za grad je nešto veća u južnoj polovini Srbije, u krajevima zapadnog Pomoravlja ili južnih delova Šumadije pa ka jugu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, danas ne očekuje tako krupna zrna grada koja su juče osmotrena u delovima zapadne i jugozapadne Srbije.

"Videli smo da je njihov prečnik bio i veći od pet centimetara pri superćelijskim razvojima u toku jučerašnjih dana", naveo je Sovilj.

Posebna pripravnost za bujične vodotokove

Dodao je da se posebna pripravnost u ovom trenutku izdaje za bujične vodotokove.

S obzirom da je situacija u brdsko-planinskom delu zemlje najkritičnija pri ovako obilnim, naglim naletima pljuskova, kada za kratko vreme potoci ne mogu da prime veliku količinu vode i javljaju se problemi kakve smo videli juče na području Novog Pazara", naveo je on i dodao da na većim rekama nema problema.

Sovilj je naglasio da nam za dane vikenda praktično u većem delu zemlje sledi suvo vreme.

"Pljuskovi će biti aktivni još u petak, medjutim i njihova čestina i njihov intenzitet i rasprostranjenost će polako početi da se smanjuje", kazao je on.

Zatim u subotu i nedelju pljuskove očekujemo još na krajnjem jugozapadu Srbije.

U većini krajeva neće biti padavina dok u košavskom području treba računati na umeren povremeno jakjugoistočni vetar, naročito u nedelju, kazao je meteorlog.

"Sledeća sedmica, iako će biti u znaku povremenih i kratkotrajnih pljuskova, će biti ipak manje nestabilna u odnosu na sadašnji period", naveo je on i dodao da u ponedeljak ne treba očekivati padavine, utorak, ponovo kratkotrajni pljuskovi u većini krajeva, ali i manjeg intenziteta u odnosu danas.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike