Naredne nedelje Evropska nedelja testiranja na HIV: Evo gde će sve građani moći da se besplatno testiraju

17.05.2024

15:41

0

Autor: R.M.

U nedelju će biti obeležen i Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a

Naredne nedelje Evropska nedelja testiranja na HIV: Evo gde će sve građani moći da se besplatno testiraju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska nedelja testiranja na HIV desiće se od 20. do 27. maja a tim povodom će Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje “Potent” otvoriti vrata za sve građane koji žele da se besplatno i anonimno testiraju na HIV i to bez zakazivanja.

Iz udruženja saopštavaju da će zainteresovani građani moći da se testiraju  Beogradu u četvrtak, 23. maja, od 12 do 16 časova i u petak od 17 do 20 časova, na adresi ul. Miloša Pocerca 30.

U Kragujevcu u petak, 24. maja, od 17 do 20 časova, na adresi ul. Vojvode Putnika 58b.

U Nišu u subotu, 25. maja, od 17 do 20 časova, na adresi ul. Stevana Nemanje 69.

Inače, u nedelju 19. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u 16.30 biće obeležen i Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a.

Ovogodišnji memorijal imaće poseban značaj zbog odavanja počasti nedavno preminulom aktivisti Đurici Stankovu, koji je javno govorio o svom životu sa HIV-om, boreći se da naše društvo bude bez stigme i straha od side. 

Profimedia
 

- Ovim filmom zajednica osoba koje žive sa HIV-om želi da oda počast izuzetnoj ličnosti koja je svojom dobrotom ostavila snažan utisak na sve koji su je poznavali i istrajnim zalaganjem zadužila sve pacijente u Srbiji, izjavio je Bratislav Prokić, izvršni direktor "Potenta".

Prokić je istakao da nas Međunarodni dan sećanja poziva na solidarnost i podseća na uticaj HIV pandemije na pojedince, porodice i celokupno društvo. 

- Opominje nas da je potrebno tokom čitave godine otvoreno razgovarati o seksualnom zdravlju i unapređivati pristup prevenciji HIV-a, seksualnom obrazovanju, testiranju i lečenju - dodao je on.

Prema rečima Prokića, od početka HIV epidemije do danas, u Srbiji je od posledica AIDS-a je preminulo 1200 osoba. AIDS je poslednji stadijum nelečene HIV infekcije koji se može sprečiti ranom dijagnostikom i lečenjem. 

Zbog kasne dijagnostike ili prekida lečenja, od AIDS-a svake godine oboli između 30 i 70 osoba, a umre između 10 i 25. Testiranje u Srbiji je besplatno i anonimno tokom cele godine, u svim zavodima i institutima za javno zdravlje, kao i u udruženjima građana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike