Kakve su prognoze: Da li Srbiju čeka indijski kovid scenario već krajem avgusta?

24.07.2021

18:40 >> 06:10

0

Autor: R.M.

Naša zemlja zakoračila je u crvenu kovid zonu, a ako se nastavi trend rasta broja obolelih od kovida građani Srbije bi mogli doći u sličnu poziciju kao št

Kakve su prognoze: Da li Srbiju čeka indijski kovid scenario već krajem avgusta?
Copyright Ilustracija, Foto: Profimedia/Sondeep Shankar

Ukoliko se nastavi trend rasta broja obolelih od kovida građani Srbije bi mogli doći u sličnu poziciju kao što su danas građani Indije, a to je da za ulazak u zapadne zemlje moraju prvo da prođu određenu vrstu karantina u “zelenim zonama”, odnosno državama u kojima je niska opasnost od koronavirusa, smatra epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Prethodnih dana građani Srbije mogli su da vide veliki broj Indijaca na ulicama naših gradova, što ne bi bio problem da se Indija ne nalazi u svetskom vrhu sa preko 31 milion zaraženih i 4,1 milion umrlih od koronavirusa. Velikom broju građana Indije zabranjen je direktan ulazak u neke zapadne i bliskoistične države, ako ne provedu najmanje 14 dana u nekoj od zemalja iz “zelenih kovid zona”. Upravo zbog toga Indijci dolaze u Srbiju, koja je još u “zelenoj zoni”.

I nama preti…

Međutim, profesor informacionih tehnologija Petar Kočović, koji na osnovu matematičkih formula daje precizne prognoze u vezi sa epidemijom kovida u Srbiji, izjavio je sinoć da je naša zemlja ušla u “crvenu zonu”.

On je objasnio da imamo 31 zaraženog na 100.000 stanovnika, pa smo samo “praktično zakoračili” u “crvenu zonu”, a na osnovu podataka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Naime, u najsigurnijoj zoni nalaze se zemlje koje imaju ispod 20 zaraženih, dok su sledeće na lestvici države od 20 do 60 slučajeva na 100.000 ljudi.

Ilustracija, Foto: Profimedia

Epidemolog Zoran Radovanović kaže 24sedam da ako se nastavi trend zaražavanja, građani Srbije mogu doći u istu situaciju u kojoj su danas Indijci.

– Mislim da još nije tako crno, ali kako stoje stvari imaćemo sve više zaraženih jer je stala vakcinacija i svi se ponašaju opušteno. Kada bi smo imali dnevno 1.000 zaraženih, onda bi debelo prešli granicu i bili bismo u “crvenoj zoni”. Ukoliko se to desi, onda ćemo da vidimo kako će da reaguju zapadne države. Ali je još rano za te prognoze, jer bi to moglo biti aktuelno krajem avgusta ili u septembru. Za sada nismo stigli do te granice – kaže on i dodaje da druge zemlje odlučuju o merama za naše građane, u odnosu na procenu koliko su naši građani “bezbedni” za njih.

Indijci se vraćaju kući?

Postavlja se pitanje šta će se desiti sa Indijcima koji su u Srbiji, ako pređemo dozvoljenu granicu u broju obolelih, odnosno da li će oni ostati u Srbiji.

– Što se tiče onih koji su trenutno u našoj zemlji, ako su formalno završili 14 dana karantina, mogu slobodno da nastave ka svojim destinacijama. Ali, ako zapadne zemlje procene da su oni, tokom karantina, mogli kod nas da se zaraze i da su visokorizični, onda će morati da se vrate za Indiju – rekao je Radovanović.

S druge strane, na pitanje da li bi i zbog velikog broja Indijaca kod nas, Srbija mogla da dođe na neku “crnu listu” drugih zemalja, što se tiče ulaska naših građana, dr Radovanović kaže da, ipak, ne veruje u to.

– Svaka zemlja donosi odluke za druge države u odnosu na epidemiološku situaciju u tim zemalja. Recimo, EU prati koliko se ovde poštuju mere koje oni primenjuju, ali to ne znači da bi mogli praviti problem zbog Indijaca, već im je bitan porast broja zaraženih u našoj zemlji – objasnio je on.

Stanje u bolnicama

Ipak, u Nišu su juče otkrivena dvojica Indijaca zaražena koronom, a koja su došla u grupi sa još 13 sunarodnika. Oni su smešteni u karantin, u hotelu gde su odseli, a nema informacija da li je još neki državljanin Indije pozitivan na koronu.

Klinički centar u Nišu, ATA Images/Antonio Ahel

Niko iz Doma zdravlja Niš i Instituta za javno zdravlje nije odgovarao na poruke i pozive našeg novinara kako bi nam dao ovu informaciju.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Zoran Perišić rekao je za 24sedam da u toj ustanovi, kao ni u kruševačkoj kovid bolnici, nema hospitalizvanih pacijenata iz Indije i dodao da je situacija u vezi sa koronom u Nišu stabilna.

– U Nišu je situacija stabilna. U kruševačkoj bolnici je 37 obolelih, a juče je bilo dvoje novozaraženih. Upravo u tu bolnicu stižu oboleli iz drugih gradova, a ne iz Niša. Situacijatrenutno ne utiče na funkcionisanje UKC Niš. Radićemo sve ono na šta nas obavezuje Hipokratova zakletva i medicinska etika – objasnio je on.

Nisu zaraženi u Indiji

Inače, građani Indije imali su potvrdu o vakcinaciji, a epidemolog Radovanović smatra da smo došli u situaciju da smo “mi opasniji za njih” nego oni za nas.

– Recimo ova dva Indijca u Nišu izgleda da su izgurali karantin jer su oboleli nakon više od 14 dana, otkako su napustili Indiju, što znači da nisu tamo zaraženi – kaže on.

Pročitajte i

Zbog svega toga, dodaje Radovanović, Krizni štab bi trebalo da pooštri mere ali i natera građane da poštuju postojeće.

– Bilo bi normalno u odnosu na broj zaraženih članovi tog tela prelože nove mere. Jer ako je zabranjeno okupljanje više od 500 ljudi, onda ne mogu da se održavaju skupovi na kojima su nekoliko hiljada građana. Logično bi bilo i da se mere pooštravaju u skladu sa situacijom – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike