Građani Srbije će moći da biraju vakcinu za treću dozu

23.07.2021

20:56 >> 21:41

0

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je danas sve četiri vrste vakcine kao treću dozu vakcinacije protiv koronavirusa

Građani Srbije će moći da biraju vakcinu za treću dozu
Copyright Novavaks vakcina, Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, File)

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je danas sve četiri vrste vakcine kao treću dozu vakcinacije protiv koronavirusa. Da li će ta preporuka i biti usvojena – o tome bi Krizni štab trebalo da odluči. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da se uvođenjem treće doze, dodatno štite osetljive kategorije stanovništva, čiji imuni sistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svi koji to žele.

Mirsad Đerlek je gostujući u Dnevniku 2 naveo da je Stručni komitet, sastavljen od naših vrhunskih eksperata preporučio Kriznom štabu da građani budu vakcinisani trećom dozom vakcine. I da ta doza bude data najmanje šest meseci posle druge, kao i to da će moći da biraju proizvođača vakcine.

– Naš Stručni komitet je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti vakcinacije i predložili su da to bude “Fajzerova” vakcina ili “Moderna” tzv RNK vakcina. Međutim, nisu isključili mogućnost da to bude i vakcina koja je napravljena i na neki drugi model – navodi Đerlek.

Objašnjava da je treća doza namenjena pre svega hroničnim bolesnicima, i onima koji boluju od težih bolesti, ali, kako kaže, treću dozu mogu primiti i svi ostali građani šest meseci posle revakcinacije.

Pročitajte još:

– Pre svega treća doza pojačava imunitet i namenjena je pre svega hroničnim pacijentima koji boluju od težih bolesti kao što su – maligne bolesti, osobama sa transplatacijom koštane srži, osobama starijim od 70 godina, osobama starijim od 60 godina koje su u Domovima za stare. Biće namenjena zdravstvenim radnicima i radnicima koji su zaposleni u socijalnoj zaštiti, ali i zdravstvenim radnicima i radnicima uz socijalne ustanove – objašnjava Đerlek.

Dodaje da treću dozu mogu primiti i svi ostali građani šest meseci posle revakcinacije.

Objašnjava da je preporuka doneta na osnovu svetskih istraživanja koja su pokazala da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na dve doze.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike