Tribina Telekoma Srbije "Dečiji svet veći od ekrana": Stručnjaci upozoravaju - preterana upotreba usporava razvoj mozga

12.05.2024

11:38

0

Autor: I.K.

Ovom kampanjom Telekom želi da podigne svest kod dece, ali i roditelja o pravilnoj upotrebi tehnologija

Tribina Telekoma Srbije "Dečiji svet veći od ekrana": Stručnjaci upozoravaju - preterana upotreba usporava razvoj mozga
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Prva tribina u okviru nove kampanje Telekoma Srbije "Dečji svet je veći od ekrana" održana je danas u Sava Centru. 

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić ukazao je da ovom kampanjom Telekom želi da podigne svest kod dece, ali i roditelja o pravilnoj upotrebi tehnologija.

-Imamo dva plana zato. Jedan je da imamo što više kampanja posvećenih deci, a ova prva je  govori upravo o pravilnoj upotrebi tehnologija. Cilj je da doprinesemo da odraste generacija pravilno razvijene i edukovane dece, istakao je Lučić.

Tanjug/Sava Radovanović
generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić

 

On se zahvalio stručnjacima koji su se odazvali pozivu Telekoma da učestvuju na ovim tribinama koje se organizuju pre svega sa ciljem da se podigne svest javnosti o uticaju prerane i prekomerne upotrebe digitalnih uređaja na decu u ranom razvoju.

Gosti prve tribine bili su šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju sa Pedagoškog fakulteta Kopar Ranko Rajović, master logoped Marijana Mirković iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović" i dr Bojana Drljan sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa Odeljenja za logopediju, dok je moderator tribine novinarka i autorka porodičnog podkasta "Zdrava priča sa Dolores" Dolores Milošev Erdeg. 

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

 

Oni su pre svega ukazali da roditelji prerano deci u ruke daju telefone čime ih izlažu neprimerenim sadržajima, a ta preterana upotreba ima negativne posledice u vidu usporenog razvoja. 

-Registrujemo sve više slučajeva  da deca do druge-treće godine ne progovore, ne komuniciraju, pamte pojmove koji nisu funkcionalni, a kada dođe dotle onda se obrate nama stručnjacima. Mi, prvo što im kažemo jeste da smanje vreme koje će tako malo dete provoditi pred ekranom, rekla je logoped Marijana Mirković.

24sedam/I.K.
Marijana Mirković

 

Dr Bojana Drljan ukazala je da kašnjenje u govoru dovodi do kašnjenja u razumevanju.

-Utiče na pažnju dece, a ona mora da se razvija upravo od tog najranijeg uzrasta pa i kroz školski uzrast. Utiče i na kognitivne sposobnosti, a sve se to na kraju odrazi i na socio-emotivni razvoj, upozorava dr Bojana Drljan.

24sedam/I.K.
Bojana Drljan

 

Ranko Rajović ističe da godinama unazad učitelji konstatuju da svaka nova generacija je prosto slabija od prethodne.

-Govore da nešto nije u redu, da deca ne mogu sa mirom da sede, da su slabija motorički, da im je oslabljena pažnja. Upravo je najvažniji period razvoja mozga taj pre škole. Mozak se razvija kretanjem, a deca koja gledaju u ekran se ne kreću i onda ne razvijaju te duboke regije u mozgu. Živa bića koja se ne kreću su biljke. Mozak se razvija kretanjem i ako njega nema onda se smanjuju i kognitivne sposobnosti. Umesto da skaču, hodaju, prevću se mi im oduzimamo to vreme za razvoj mozga, a to se posle održava i na ponašanje, upozorio je Rajović.

24sedam/I.K.
Ranko Rajović

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike