Crveno nebo nad Srbijom sve je šokiralo, a narodno verovanje predviđa šta bi ovo moglo da znači

06.11.2023

11:22

0

Poslednji put je polarna svetlost u Srbiji viđena 2003. godine, a pre toga u nekoliko navrata

Crveno nebo nad Srbijom sve je šokiralo, a narodno verovanje predviđa šta bi ovo moglo da znači
Copyright Profimedia/Ozge Elif Kizil / Anadolu

Aurora borealis, koja se redovno viđa na severu Evrope, ali i na Aljasci, iznenadila je stanovnike na severu naše zemlje kada su videli čitavo nebo crveno, kao da gori.

Iako većina nije verovala da bi polarno svetlo moglo doći u Srbiju, to se desilo juče između 17.30 i 18.30.

Polarna svetlost mogla je da se vidi u delovima Vojvodine, i to u Bačkoj Palanci, Novoj Crnji, Kanjiži, Somboru, Vrbasu, Kaću, Vršcu...

Poslednji put je polarna svetlost u Srbiji viđena 2003. godine, ali i 1958, te 8. i 9, kao i 11. novembra 1991. godine. Zabeležena je i u noći između 6. i 7. aprila 2000. godine.

Narodna verovanja za samu auroru borealis nisu mnogo poznata, verovatno zato što nije čest fenomen kod nas, ali postoje verovanja za crveno večernje sunce i crveno nebo u suton. 

Kada se nakon pljuskova raziđu oblaci i ukaže se večernje crveno sunce, naš narod ima običaj da kaže da će sutra ujutru padati kiša.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

- Narod jeste uvek gledao u nebo i tumačio znake. Kada je pun mesec, šta se valja, a šta ne treba raditi. Ili je povezano sa vremenskim neprilikama na važne datume, na primer, veruje se da kada zagrmi na Svetog Savu, treba da očekujemo burne događaje. Međutim, za ovu narodnu izreku nisam čula tokom svojih istraživanja - izjavila je pre par godina za "Blic" etnolog Vesna Marjanović.

Ona je objasnila da je to verovatno novija izreka. 

- Znam da se veruje u predskazanje da kada je crveno nebo, biće vetar sutradan, to se govori u nekim krajevima. Različita tumačenja se javljaju u različitim područjima, neko ko živi u planinama ne vidi isto i ne tumači kao onaj ko živi u ravnici. Tako da smatram da bi objašnjenje za ovu pojavu trebalo tražiti isključivo u atmosferskim i kosmičkim pomeranjima - zaključila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike