Brojke koje moraju da vas pomere: Sedimo 5 sati dnevno, a samo petina tog vremena potrebna da budemo zdravi! Ne mora čak ni da se plati!

10.05.2024

07:18

0

Autor: I.K.

Nije samo sport. I penjanje uz stepenice, usisavanje i pranje prozora su fizička aktivnost

Brojke koje moraju da vas pomere: Sedimo 5 sati dnevno, a samo petina tog vremena potrebna da budemo zdravi! Ne mora čak ni da se plati!
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Fizička aktivnost izuzetno je važna u očuvanju i unapređenju zdravlja, zbog čega je i Svetska zdravstvena organizacija 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal... sve ovo je fizička aktivnost, podseća Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Redovna fizička aktivnost ima višestruke zdravstvene koristi: održava energetsku ravnotežu i pomaže smanjenju telesne težine, utiče na izgradnju koštanog tkiva, ima zaštitni efekat za pojavu povišenog krvnog pritiska i povišenih vrednosti holesterola u krvi, smanjuje anksioznost i depresiju, doprinosi boljoj koncentraciji i različitim socijalnim ishodima.

O značaju fizičke aktivnosti svedoče i podaci da se procenjuje da se milion smrtnih slučajeva godišnje u Evropskom regionu SZO desi zbog fizičke neaktivnosti. Trećina starijih od 15 godina je nedovoljno fizički aktivna, a više od polovine nije dovoljno fizički aktivno da bi zadovoljilo zdravstvene preporuke.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

Prema podacima iz istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2019. godini, stanovnici Srbije u proseku sede 4,7 sati dnevno, najviše stanovnici Beograda (5,8 sati), gradskih naselja (5,3 sata), osobe uzrasta 75+ godina (6,1 sati), kao i oni sa visokim i višim obrazovanjem (5,5 sati).

Na osnovu Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta u Srbiji iz 2022. godine u svim uzrasnim grupama, dečaci su fizički aktivniji od devojčica, a s godinama se zapaža smanjenje broja svakodnevno fizički aktivne dece, što je posebno izraženo kod devojčica, pa je samo 16 odsto devojčica u prvom razredu srednje škole svakodnevno fizički aktivno u skladu sa preporukama. I rezultati poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Srbije ukazuju na pad fizičke aktivnosti i kod dečaka i kod devojčica u svim uzrasnim grupama, sa 82 odsto u 2013. godini na 68,5 odsto u 2019. godini.

Koliko kretanja je dovoljno?

SZO preporučuje najmanje 60 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti. Preporuke naglašavaju da svakodnevna fizička aktivnost treba da bude većim delom aerobna i da uključi i intenzivne vežbe za jačanje mišića najmanje tri puta nedeljno.

Od pola i starosti, zdravstvenog stanja, a posebno u odnosu na stanje utreniranosti (kondicije), zavise i izbor vrste aktivnosti (šetnja, plivanje, trčanje, vežbe...), njena učestalost i trajanje.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

Kako bi se pojačala fizička aktivnost kod dece potrebno je: povećati broj časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u školama; dozvoliti pristup školskom dvorištu pre i posle škole, vikendom i za vreme raspusta; formirati i podržati rad sportskih sekcija u školi u cilju povećanja participacije učenika; motivisati učenike da pešice ili biciklom dolaze u školu i odlaze iz nje; motivisati nastavnike fizičkog i zdravstvenog vaspitanja da organizuju aktivnosti tokom velikog odmora - za mlađi uzrast to su igre školice, između dve vatre, šuge, a za stariji uzrast fudbal, odbojka, košarka...

„Kretanjem do zdravlja”

Ovaj dan se u našoj zemlji tradicionalno obeležava pod sloganom "Kretanjem do zdravlja". 

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

Fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizacija predstavljaju važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece to može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike