Agencija za lekove otkrila da li se u Srbiji koristi vakcina protiv kovida AstraZeneke, koja se povlači u čitavoj Evropi

09.05.2024

14:04

0

Autor: R.M.

U ALIMS-u kažu da se procenjuje situacija i donosie visokostručne odluke isključivo u interesu zdravlja građana Srbije

Agencija za lekove otkrila da li se u Srbiji koristi vakcina protiv kovida AstraZeneke, koja se povlači u čitavoj Evropi
Copyright Pixabay

Povodom navoda o dobrovoljnom povlačenju vakcina protiv KOVID-19 proizvođača AstraZeneca u drugim državama, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS obaveštava javnost da je kontinuirano upoznata i prati sve aktivnosti na ovom planu na evropskom i internacionalnom nivou.

- Ističemo da, kao i povodom svih lekova na tržištu, i sada blagovremeno procenjujemo situaciju i donosimo visokostručne odluke isključivo u interesu zdravlja građana Srbije - piše u saopštenju objavljenom na sajtu agencije.

Dodaje se da u Srbiji trenutno postoji važeća dozvola za lek Vaxzevria – vakcina protiv COVID 19 (rekombinantni ChAdOx1-S adenovirusni vektor), u obliku suspenzije za injekciju; 2.5x 10exp8 Inf.j./0.5mL; bočica staklena, 10x4mL (8 doza) i Vaxzevria – vakcina protiv COVID 19 (rekombinantni ChAdOx1-S adenovirusni vektor) – suspenzija za injekciju; 2.5x 10exp8 Inf.j./0.5mL; bočica staklena, 10x5mL (10 doza) što su takođe i javno dostupne informacije preko internet stranice www.alims.gov.rs.

- Ove vakcine se, naglašavamo, i pored važeće dozvole ne prometuju i trenutno nisu dostupne građanima u Srbiji. U kontaktu smo sa nosiocem dozvole za ovaj proizvod u Srbiji, i u narednom periodu će se doneti odluka o konačnom statusu ovih proizvoda na osnovu stručne procene svih zakonom definisanih parametara, a koji se pre svega odnose na kvalitet, efikasnost i bezbednost - kažu u ALIMS-u.

Profimedia
Ilustracija

- Posebno ističemo da Agencija kontinuirano prati sve neželjene reakcije na sve lekove i vakcine na tržištu u Republici Srbiji i da smo konstantno povezani na bazu Svetske zdravstvene organizacije u Upsali, Švedska gde se prikupljaju sve neželjene reakcije na globalnom nivou. U pogledu prijava u našoj zemlji, evidentirane neželjene reakcije nisu do sada zahtevale regulatornu meru povlačenja leka odnosno vakcine sa tržišta - dodaju oni.

Stručni i kontinuirano edukovani eksperti ALIMS nastavljaju da svakodnevno posvećeno, rigorozno i kompetentno proučavaju sve neophodne podatke o svakom leku pa i ovoj vakcini kako bi građanima u Srbiji bili dostupni lekovi najvišeg kvaliteta i efikasnosti a pre svega bezbedni za primenu u odnosu na indikacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike