Neverovatan podvig srpskih hirurga: Pacijent imao redak tumor, doktori mu od lopatice napravili gornju vilicu!

04.07.2021

09:28 >> 14:59

0

Autor: M.V.

Naši doktori uspešno su uradili mikrovaskularnu transplantaciju tkiva, koja predstavlja jedan od najsloženijih zahvata u medicini

Neverovatan podvig srpskih hirurga: Pacijent imao redak tumor, doktori mu od lopatice napravili gornju vilicu!
Copyright Printscreen/RTS

Tim doktora i sestara na Stomatološkom fakultetu obavili su revolucionarni zahvat i pacijentu od kosti lopatice rekonstruisali gornju vilicu preciznom metodom mikrovaskularne transplantacije. Za taj poduhvat lekari su se pripremali na stotine časova, a sama operacija trajala je čitavih 15 sati.

Kako je istakao docent dr Drago Jelovac, specijalista maksiofacijalne hirurgije, pacijent na kome je urađen ovaj zahtev je dobro.

Printscreen/RTS

– Pacijent je dobro, pušten je kući. Očekujemo da će se vrlo brzo vratiti uobičajenom životu – istakao je on.

Kako objašnjava, pacijent se javio zbog otoka u predelu gornje vilice, ali ubrzo se ispostavilo da je u pitanju zloćudni tumor.

Otok u vilici

– Nije ga ništa bolelo, ali smo uzeli uzorak za biopsiju i dokazali da se radi o jednom od najzloćudnijih tumora – osteosarkomu – navodi docent Jelovac.

Prema njegovim rečima, radi se o mikrovaskularnoj transplantaciji tkiva, koja predstavlja jedan od najsloženijih zahvata u medicini.

Dr Drago Jelovac, Printscreen/RTS

– Prvo mora da se ukloni tumor i pripreme takozvani primajući krvni sudovi za prihvatanje tog transplantata. Zatim se uzima transplantat, u ovom slučaju deo lopatice sa mišićima i krvnim sudovima, koji su jako mali, prečnika manjeg od jednog milimetra – objašnjava dr Jelovac.

Sama operacija predstavlja seriju velikog broja zahvata, od kojih svaki zahteva uspešno urađen prethodni.

Printscreen/RTS

– Mi smo dodali jedan nivo u ovakvu operaciju. Ubacili smo implantat u predeo lopatica, što smo prethodno simulirali preciznim 3D modelovanjem i odredili gde tačno treba da se ugradi kako bi pacijent mogao što pre da počne rehabilitaciju i vrati funkciju usne duplje – žvaće, govori, diše – ističe specijalista maksiofacijalne hirurgije.

Pročitajte još

Jelovac navodi i da će se lopatica pacijenta, koja je uzeta kao materijal za rekonstrukciju vilice, oporaviti i srasti, a doktori očekuju da će se on vrlo brzo vratiti normalnim aktivnostima.

– Imali smo primer petnaestogodišnjaka kojem smo radili rekonstrukciju donje vilice. Uzeli smo deo kosti kuka. Posle dva meseca je igrao fudbal i vozio bicikl – kaže Jelovac.

Čitava operacija trajala je 15 časova uz čitav tim doktora i medicinskog osoblja, ali su se prethodno za nju pripremali stotinama sati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike