Fondacija Muzeja žrtava genocida dala vredne poklone NBS, Muzeju primenjene umetnosti i SPC (VIDEO)

23.04.2024

16:05

0

Fondacija izražava zahvalnost tim ustanovama na kontinuiranoj podršci i ostvarenoj dugogodišnjoj plodotvornoj saradnji

Fondacija Muzeja žrtava genocida dala vredne poklone NBS, Muzeju primenjene umetnosti i SPC (VIDEO)
Copyright Tanjug

Fondacija Muzeja žrtava genocida darovala je danas Narodnoj biblioteci Srbije (NBS), Muzeju primenjene umetnosti i Arhivu Srpske pravoslavne crkve (SPC) istorijsku i umetničku građu.

Na svečanosti u NBS, upravitelj Fondacije Stanko Debeljaković je ugovore o donaciji potpisao sa upravnikom NBS Vladimirom Pištalom, direktorkom Muzeja primenjene umetnosti Biljanom Jotić i direktorom Arhiva SPC Radovanom Pilipovićem.

Fondacija je darovala NBS-u diplomu Univerziteta u Beču iz 1838. godine kojom se Janko Šafarik, nekadašnji upravnik NBS-a i Narodnog muzeja Srbije, proizvodi u zvanje doktora medicinskih nauka.

Tu su i diploma Šafarika o sticanju zvanja počasnog člana Moskovskog carskog arheološkog društva iz 1867. godine,  njegova umrlica i crtež iz 1872. kao i fotografija Pavla Šafarika. Muzej primenjene umetnosti dobio je bibliofilsko izdanje štampano u Minhenu 1914. godine sa 109 numerisanih stranica kaširanih reprodukcija radova Albrehta Direra.

Dar Arhivu SPC je fotografija patrijarha srpskog Varnave sa njegovom posvetom episkopu mukačevsko-prešovskom Damaskinu iz 1936. godine. Debeljaković je naglasio da ovim činom Fondacija izražava zahvalnost tim ustanovama na kontinuiranoj podršci i ostvarenoj dugogodišnjoj plodotvornoj saradnji, a predmeti od danas prelaze iz privatne u trajnu javnu svojinu Srbije.

"Ovim činom Fondacija daje primer odgovornog i profesionalnog odnosa prema kulturnom i identitetskom nasleđu Srbije i srpskog naroda", naglasio je Debeljaković.

U svom kratkom obraćanju, Jotić je izrazila veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Muzejom žrtava genocida, koja "rezultira ovim jako važnim poklonom".

Pištalo se zahvalio Fondaciji i Muzeju, naglasivši da su "lep i dragocen poklon lični predmeti čoveka koji je osnovao ovu instituciju".

"Bogatiji smo za malu zbirku koja može biti deo budućih postavki", dodao je Pištalo. 

Pilipović se zahvalio Fondaciji i Muzeju na ovom i ranijm poklonima, na osnovu koga će se "zbirka fotografija SPC uvećati", dok će fotografija patrijarha Varnave biti izložena u holu Patrijaršije gde su portreti patrijarha i srpskih jerarha.

Prema njegovim rečima, drugi patrijarh obnovljene Srpske patrijaršije Varnava je "izgradio lik moderne SPC u 20. i 21. veku, bio je prvosveštenik koji je doneo ustav SPC, izradio Dom patrijaršije u Beogradu i drugo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike