Slike inspirisane tragedijom na mestu bola, stradanja i patnje: Radovi monahinje iz manastira u Jasenovcu (FOTO/VIDEO)

10.04.2024

16:30

0

Dvojezična srpsko-engleska naučna monografija

Slike inspirisane tragedijom na mestu bola, stradanja i patnje: Radovi monahinje iz manastira u Jasenovcu  (FOTO/VIDEO)
Naučna monografija autorke Jelene Erdeljan - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Muzej žrtava genocida predstavio je danas dvojezičnu srpsko-englesku naučnu monografiju autorke Jelene Erdeljan "Monahinja Marija: Slike monahinje Marije - Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“.  

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

U obraćanju zvanicama u Narodnom muzeju Srbije, episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk je ocenio da je monografija "nova strana u našem odnosu prema novom Kosovu - Jasenovcu, mestu koje je postalo svetski simbol stradanja".

Knjiga znak obnove i pobede našeg naroda

Podsetivši da je koncentracioni logor Jasenovac Nezavisne Države Hrvatske (NDH) "bio okrutniji i strašnij i od nacističkih logora", Ćulibrk je, između ostalog, ocenio da je "knjiga znak obnove i pobede našeg naroda".

Monografija čije su objavljivanje omogućili Ministarstvo kulture i Fondacija Muzeja žrtava genocida, sadrži slike monahinje Marije Antić iz manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, Eparhije pakračko-slavonske.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Iz Muzeja žrtava genocida je navedeno da se u radovima monahinje Marije mešaju ikonopisačke tradicije sa naivom i elementima stripa i grafike Dalekog istoka.

Radovi su "inspirisani stvarnim i tragičnim događajima u Jasenovcu jesu ikonične predstave i savremeni svedok vremena i područja koje je i dalje mesto bola, stradanja, patnje i sećanja".

Nada u vaskrsenje

U svom obraćanju, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Jelena Erdeljan je poručila da se "duboko klanjamo žrtvama Svetih novomučenika Jasenovačkih".

Erdeljan je istakla da "slike monahinje Marije na uistinu dubok smiren, nežan i lep način preobražavaju prostor smrti u prostor vaskrsenja".

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

- Ovaj prostor jeste istinski pravi, novi Jerusalim i pred tom činjenicom, kao i pred praznim grobom Hristovim, zaustavljaju se sve reči. Ono što osećamo u srcima i nada u vaskrsenje su ono o čemu nam govore slike monahinje Marije - rekla je Erdeljan.

Slike su više ikone nego slike

Monografiju je posvetila svom pradedi Novaku Radoviću, ratniku sa Cera, ubijenom na kućnom pragu u Vukovaru 10. aprila 1941. godine, na dan stvaranja Nezavisne Države Hrvatske.
Erdeljan je zaključila rečima da monografiju prepušta čitaocima, a svoje molitve upućuje Svetim novomučenicima Jasenovačkim "da spasu duše naše".

Profesorka Odeljenja za istoriju umetnosti FIlozofskog fakulteta u Beogradu Lidija Merenik je istakla da je to "izuzetna monografija, koja probija put razumevanja genocida kroz vizuelnost, koliko je to moguće".

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Slike su više ikone nego slike. Jako mi je teško da kažem da su ove slike lepe, znajući stravične istorijske činjenice i svedočenja, koja su ovde štampana - rekla je Merenik.

Prema njenim rečima, u monografiji su ""slike o vrlo brutalnim događajima, o smrti dece, nedužnih ljudi, o nezamislivoj pobedi zverstva nad životom".

Nebeski nežno posvećene deci, nadi, životu i suosećanju

Merenik je dodala da su slike monahinje Marije "nebeski nežno posvećene deci, nadi, životu i suosećanju".

Kustos Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević je ocenio da je monografija "potpuno novo svedočanstvo", i sprovodi nas "kroz potpuno novi svet, zasnovan na realnim događajima".
Prema njegovim rečima, monografija sadrži s jedne strane tekst koji opisuje slike monahinje Marije, a sa druge naučnu studiju Erdeljan.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Radosavljević je ocenio da je knjiga na granici monografije, sakralne i moderne vizuelne umetnosti.
Ocenivši da su radovi monahinje Marije prirodni nastavak svedočanstava iz tekstova, knjiga i arhivske građe, Radosavljević je dodao da su i emotivno svedočanstvo važno za kulturu sećanja na stradanje srpskog naroda u NDH.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike