Svi detalji prikaza vojne moći Vojske Srbije: Pogledajte kako je veličanstveno izgledala vežba "Vihor 2024"

19.04.2024

19:46

0

Autor: R.M.

Po prvi put u javnosti su prikazani mnogi sistemi naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih

Svi detalji prikaza vojne moći Vojske Srbije: Pogledajte kako je veličanstveno izgledala vežba "Vihor 2024"
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Vojska Srbije završila je danas višednevnu Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Vihor 2024" na kojoj je prikazano oko 350 sredstava vojne tehnike, a učestvovalo oko 2.000 vojnika.

Po prvi put u javnosti su prikazani mnogi sistemi naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih i najubojitijih.

Tako su upotrebljeni modernizovani radar "žirafa", dronovi "vrabac" i "komarac", platforme "mali Miloš".

Na vežbi su angažovani i avioni "MiG-29", modernizovani "Orao", "Super Galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "Gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26.

A takođe, učestvovali su i daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i "PANCIR-S1", kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "Repelent".

Tok vežbe

Na početku vežbu je izvela Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije a nakon toga su uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "žirafa".

Sistemi "pasars" dejstvovali su po neprijateljskim dronovima a u jednom momentu je i dugo najavljivana bespilotna letelica-samoubica "komarac" premijerno dejstvovala.

Ubrzo su se uključili i srpski snajperisti uz korišćenje sistema za upravljanje vatrom, a pratile su ih i jedinice za specijalne operacije.

U vežbu su "uleteli" helikopteri Mi-17 i Mi-35 dok su samohodne haubice "nora" i "gvozdika", zajedno sa lanserima raketa "oganj m-17" i "tamnava", gruvali u pozadini.

Moćna haubica "perun" iz prve je pogodila cilj, a onda je dejstvovao i pogodila i drugi cilj. Njoj se pridružio i dron "komarac" koji danas nije mogao da promaši!

Borbena vozila neprijatelja brzo je neutralisao helikopter "gama" sa pet raketa dok su dva tenkovska voda T-72M delovala iz daljine.

A onda je u zamišljenu borba ušla i borbena pešadija, koja je delovala iz prilično unapređenih borbenih vozila.

Da bi operacija bila efikasnija uključio se drugi borbeni ešalon, koga je pratila kolona rezerve podržana tenkovima sa velikih daljina.

Nakon što je teretni avion preleteo teren, završena je ova velika združena taktička vežba.

Združenoj taktičkoj vežbi prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Miloš Vučević, Bratislav Gašić, Ivica Dačić, Nikola Selaković, Goran Vesić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Momirović, Tomislav Žigmanov, Darija Kisić, Milan Krkobabić, Danica Grujičić, Đorđe Milićević, Mihailo Jovanović, Zoran Gajić, Novica Tončev.

Takođe, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, lideri Srba u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike