Vučić otkrio da li stižu "rafali" i koliko ćemo imati dronova "komarac": "Svaki korak u vojsci je teško napraviti"

19.04.2024

19:14

0

Reč je o malim dronovima, najčešće kvadrikopterima, koji su u velikoj meri izmenili savremeno ratovanje

Vučić otkrio da li stižu "rafali" i koliko ćemo imati dronova "komarac": "Svaki korak u vojsci je teško napraviti"
Dron "komarac" - Copyright RTS printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je svaki korak u vojsci teško napraviti, i da ćemo pre kraja ove godine imati preko 4.500 dronova kamikaza "komarac".

- Moramo imati na stokovima preko 10.000, a kasnije i preko 100.000. To su potrebe koje su za nas važne. Uskoro iz jedne druge zemlje uvozimo neke druge dronove. Što se "rafala" tiče čekamo još da potpišemo ugovor. To je preskupo, ali je strašno važno za obezbeđivanje bezbednosti naše zemlje - ističe Vučić.

Šta je dron "komarac"

Kada su se pojavili, služili su pre svega za snimanje iz vazduha, a danas se sve više koriste kao oružje. Reč je o malim dronovima, najčešće kvadrikopterima, koji su u velikoj meri izmenili savremeno ratovanje što se najbolje vidi na snimcima sa fronta u Ukrajini. Koriste se za napad na vojnike koji ih često ne čuju i ne vide iako su tačno iznad njih, neverovatno precizno ubacivanje bombi u rov pa i u otvor kupole tenka. Još ubojitiji su dronovi kamikaze, koje se zaleću na cilj i po udaru eksplodiraju.

Kako kaže Mihailo Kinkela, zamenik direktora „Šumadije dajnamiksa”, „komarac” je namenjen za uništavanje neprijateljske žive sile (i materijalnih sredstava) koji se nalaze na otvorenom prostoru, u zaklonu ili u vozilima. Dron je dimenzija nepunih trideset puta trideset centimetara, težak je 450 grama i ima domet do sedam kilometara. Spada u kategoriju FPV (First person view), njime upravlja operater koji preko kamere ima „pogled” iz drona na ZD naočarima ili na ekranu upravljačke stanice, kao da leti sa njim.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike