Poželeli bi da vas leče, a ne daj Bože da ih uvredite! Srbi su ih obožavali, a njihova lepota je neopisiva

20.04.2024

08:14

0

Autor: R.M.

Opisivane su kao magična stvorenja koja izgledaju kao ljudi, ali sa neobičnim moćima i sklonošću lukavstvu

Poželeli bi da vas leče, a ne daj Bože da ih uvredite! Srbi su ih obožavali, a njihova lepota je neopisiva
Copyright Profimedia

Jedno od najpoznatijih mitoloških bića u evropskom folkloru (a posebno keltskom, slovenskom, germanskom, engleskom, i francuskom) je vila, a priče o njima obično su nastajale na osnovu narodnih verovanja i iz različitih izvora. 

Opisivane su kao magična stvorenja koja izgledaju kao ljudi, ali sa neobičnim moćima i sklonošću lukavstvu. Upravo taj ljudski izgled je nešto što je specifično za ova bića, a zanimljivo je da su vile opisivane i kao veoma mala bića.

U nekim folklornim tradicijama vile imaju zelene oči, sivu odeću ili oklope, pa čak i krila. Neke su mogle da lete na pticama, druge su jednostavno tako rođene a moderne ilustracije im često dodaju krila vilinih konjica ili leptira.

Što se tiče staroslovenske mitologije, vila je bila žensko natprirodno biće naklonjeno ljudima i po pravilu veoma lepa. Najčešće je imala dugu, zlatnu kosu, krila, prozračne ili bele haljine a nekada čak i strele.

Moć u kosi i odeći

U pričama se moglo saznati da joj čarobne moći potiču iz kose, kao i da nikada ne stari.

Profimedia
Ilustracija

Vile su živele usamljene ili udaljene od ljudi. Ponekad na nekoj teritoriji, gde nije bilo pametno zalaziti, a ponekada oko jezera, po planinama pa čak i u oblacima. 

Verovalo se da se rađaju iz rose nekog cveća, kad pada kiša i greje sunce i kad se na nebu pojavljuje duga. Svoje dvorce, izuzetne lepote i raskoši, gradile su na oblacima.

Vilama su davane razne magične moći pa i to da su mogle da se preobraze u životinju, najčešće ptice poput labuda i sokola, ali i čak konja ili vuka. 

Poznato je da su igrale u kolu, najčešće noću ili u ranu zoru, a u pesmama su se zaljubljivale u junake.

Devojke su mogle da ih zamole za lepotu ili zaštitu a vile su, tradicionalno, bile i neka vrsta doktorki koje su mogle da leče rane zadobijene u bitkama, obično različitim biljem. Pored toga, ova bića imaju i sposobnost proricanja.

Profimedia
Ilustracija

Narod je verovao da vile praštaju uvrede i svojim strelama ili pogledom usmrćuje one koji je povrede a potčinjava se samo onima kojima pođe za rukom da joj otmu odeću.

Ipak, vila je mogla da se preobrati u običnu ženu tako što bi joj bila oduzeta krila.

Vile su sjajno opisane u deseteračkim narodnim pesmama i narodnim pričama a postoje čak i mesta koja nose imena po njima poput Vilinog izvora na crnogrskoj planini Komu ili Vilinim vodama u Beogradu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike