Pešterski mitovi i legende: Mesto gde je ubijena troglava aždaja i ukleta šuma

01.04.2024

18:54

0

Dan-danas kruže priče kako je ovde zakopano blago, ali je zakonom Republike Srbije to iskopavanje zabranjeno

Pešterski mitovi i legende: Mesto gde je ubijena troglava aždaja i ukleta šuma
Copyright Profimedia

Za pešterske legende se zna od kada su u sećanju naroda. Prva je potekla s najvišeg brda iznad pešterskog polja. Tamo gde je car Trajan po prvi put jasno sagledao granice svoga carstva. Tri dana i tri noći je proveo na ovoj ledini opčinjen lepotom koja mu se ukazala.

- Njegova svita, čuvši to, izgradila je ovde deo njegovog carstva, sa dvorcem koji mu je služio kao pogled na celo ovo prostranstvo. Dan-danas kruže priče kako je ovde zakopano blago. Kako postoje tajna vrata na Trojanu. Ali je zakonom Republike Srbije to iskopavanje zabranjeno. Uglavnom se koristi za pešačenje od mesta Krnja jela - ističe Sabahudin Abdagić iz Turističke organizacije Sjenica.

Troglava aždaja

U podnožju Trojana nalazi se jezero u kojem je živela troglava aždaja. Kao i u legendama iz Lida u Palestini i Sileni u Libiji, svakog dana je tražila da joj se kao žrtva prinese mlada devojka, pa bila to i careva kćer. Kada je najmlađa i najlepša od pet Trajanovih kćeri odabrana za žrtvu, u pomoć je priskočio sveti konjanik.

Profimedia
 

 

Prema predanju ljudi iz ovog kraja, velika, mitska bitka između Svetog Đorđa i troglave aždaje nije se odigrala u Palestini ili Libiji već na ovom mestu u podnožju Trojana. Prvim udarcem Sveti Đorđe je posekao ovu stenu odakle je potekla voda, a tek potom i aždajine glave. Od tada se ovo mesto zove Đurđevica.

Lekovita voda

Voda sa Đurđevice je lekovita. Svake godine 2. avgusta ovde muslimani slave Aluđin, a pravoslavci Ilindan. Devojke se više ne plaše troglave aždaje i dolaze na vašar u Đurđevicu u najlepšim nošnjama, okićene zlatom. Nošnje i zlatni dukati koštaju koliko i stan u Beogradu, tvrde upućeni.

Posečene aždajine glave odavde su letele na tri strane. Tamo gde su pale, podignuta su sela Braćak, Krnja Jela i Pružanj.

Profimedia
 

 

- Ima tu sela niz: Krnja Jela, jer je Sveti Đorđe okrnjio mačem tu aždaju. Pa Baćica, pa Točilo, gde je točio krv, i Harapovica. Ima Suva Reka, gde je ona dostigla i gde se osušila - kaže Elvir Ćosović iz sela Braćak.

Poslednja prašuma - Ukleta šuma

Legenda o poslednjoj prašumi na Pešteru se sa strahopoštovanjem pripoveda i danas. Prašuma je deo rezervata prirode Gutavica.

Printscreen/RTS
 

 

- U narodu je drugačije poznata, kao Ukleta šuma, jer predanje i legenda govore kako niko ne sme da uzme drvo iz te šume i da ga iskoristi za gradnju jer će mu se nešto loše desiti u užoj porodici. Jedino se nikad ništa ne bi loše desilo kada bi se drvo koristilo za izgradnju verskog objekta, poput ove džamije koja se nalazi u selu Ugao - dodaje Abdagić.

Legende su deo narodnog blaga ovog kraja. To su prirodna znamenja Pešterskog polja, koje je i zakonom zaštićeno područje. Posetioci ih pohode kako bi ih otkrili i uživali u njima, baš kao i car Trojan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike