Krije se po napuštenim kućama i mračnim rupama, otima malu decu i čini strašne stvari

31.03.2024

08:17

0

Autor: R.M.

Narodna priča kaže da se on preko dana krije u uglovima napuštenih kuća, rupama i mračnim mestima gde vreba žrtve koje hvata, odnosi i onda pojede

Krije se po napuštenim kućama i mračnim rupama, otima malu decu i čini strašne stvari
Copyright Profimedia

Jedno od najpoznatijih srpskih mitoloških bića je bauk koga zamišljaju kao strašilo u životinjskom obliku.

Legenda kaže da bauk uliva strah maloj deci, a ponekad i odraslima, i to zbog svojih oštrih zuba i skrivenog lica. Naime, bauci skrivaju svoje lice zbog ružnoće i neurednosti, ali i malog roga koji im raste iz čela.

Narodna priča kaže da se on preko dana krije u uglovima napuštenih kuća, rupama i mračnim mestima gde vreba žrtve koje hvata, odnosi i onda pojede.

Zanimljivo je njegovo ime koje je dobio, kako se veruje, zbog trapavog "bauljanja" ali i mesta na kojima boravi.

Oni koji ne veruju u priče, kažu da ova "zver" ima zapravo osobine evroazijskog mrkog medveda, podvrste mrkog medveda koja je već bila izlovljena u nekim delovima Srbije i poznati samo kao biće iz legendi. 

Pixabay
 

Da se ne bi deca plašila, nije se koristio termin medved, već je izmišljena reč bauk, nešto slično kao što postoji za vukove, zmije i slične životinje.

Ostatak relativno starijeg, moguće i prastarog straha od medveda održao se u običaju i svetkovanju Mečkinog dana (30. novembra).

Inače, baukom su se plašila deca da ne bi radila štetne stvari. I dok kod Slovena postoji niz reči koje su korišćenje za plašenje dece, 

Kod Srba su za to služili bauci i baba roge.

Zanimljivo je da bauk ima čak i svoje toponime poput Baukove glavice u Hercegovini, kao i mnoštvo izreka u kojima se pominje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike