Šta sve donosi "Vihor 2024“: Grmeće "oganj", zujaće "komarci", trešće se Pešter (FOTO/VIDEO)

18.04.2024

19:54

0

Autor: I.K.

Na vojnoj vežbi "Vihor 2024" biće viđeni novi dronovi, besposadne letelice, modernizovani tenkovi, oklopna vozila, ali i raketna artiljerija

Šta sve donosi "Vihor 2024“: Grmeće "oganj", zujaće "komarci", trešće se Pešter (FOTO/VIDEO)
Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Na poligonu "Pešter", sutra od 12 časova biće organizovan Dan visokih zvanica na združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem "Vihor 2024". Na vežbi učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, ovo je jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih vežbi koje Vojska Srbije izvodi.

Realizacija višestepene združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem "Vihor 2024" počela je 8. aprila, na osnovu direktive predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, a odvija se na kopnu, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima Srbije. 

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
 

Tokom vežbe koja će trajati do 21. aprila, biće prikazano više od 500 naoružanja i vojne opreme koju poseduje Vojska Srbije. Od tog broja biće predstavljeno više od 270 onih najsloženijih i najvrednijih, najdubljih sistema naoružanja, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević. 

On je najavio da će se na vojnoj vežbi "Vihor 2024" videti novi dronovi, besposadne letilice, modernizovani tenkovi, kao i modernizovana oklopna vozila, najbolja samohodna, ali i raketna artiljerija.

- Pokazaćemo svakako ne samo sposobnost naše vojske, nego i poslati jasnu poruku građanima Srbije da je naša vojska obučena, hrabra, a svima onima koji nisu dobronameni prema Srbije, pokazaćemo da naša zemlja nije džak za udaranje i da nas niko neće omalovažavati - rekao je Vučević.

MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Cilj vežbe je dalje unapređenje obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije.

U skladu sa namenom i dobijenim zadacima, komande i jedinice uvežbavaju planiranje i izvođenje borbenih dejstava u operaciji odgovora na krizu, na kopnu, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima. Najsloženija aktivnost realizovaće se na privremenom poligonu "Pešter" u petak 19. aprila, kada će združene snage Vojske Srbije demonstrirati osposobljenost za izvođenje napadne operacije.

MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Scenario je koncipiran tako da odgovara uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, a komande i jedinice će rešavati raznovrsne taktičke i vatrene zadatke u vezi sa planiranjem i izvođenjem operacija odgovora na krizu. Združene taktičke vežbe predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije, navode iz Ministarstva odbrane, te dodaju da se njihovom realizacijom postiže visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu, što je od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost Vojske Srbije.

Borbeni timovi iz sastava Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, uz podršku helikopterske jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO, realizuju zadatke u pokretu i uvežbavaju izvođenje specijalnih dejstava u protivterorističkoj operaciji u ruralnoj sredini.

Rešavanjem složenih taktičkih zadataka, pripadnici jedinice usavršavaju postupke i procedure prilikom pretresa terena, okruženja i uništenja terorističkih grupa, primenu aktivnih i pasivnih mera protiv uočenih bespilotnih letelica i daljinski pilotiranih vazduhoplova i medicinsku evakuaciju vazdušnim putem.

vs.rs
 

Jedinice 63. padobranske brigade uvežbavaju vertikalni manevar, uz posedanje novih rejona baziranja u pripremi za sledeće etape vežbe, dok timovi 72. brigade za specijalne operacije realizuju obuku za borbu u ruralnoj sredini.

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva takođe učestvuju na združenoj taktičkoj vežbi "Vihor 2024". Raketni divizioni realizuju taktičke radnje na maršu i posedanje rezervnih vatrenih položaja kako bi zauzele efikasan borbeni raspored za protivvazduhoplovnu odbranu teritorije i sopstvenih snaga.

Akcenat je na primeni načela propisanih taktikom upotrebe jedinica i uvežbavanjima borbenih posluga u pripremi i izvršenju gađanja ciljeva u vazduhu. Obuka se izvodi na gotovo svim protivvazduhoplovnim sistemima u naoružanju Vojske Srbije, u sadejstvu s jedinicama vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja i lovačkom avijacijom.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Na poligonima "Pešter", "Pasuljanske livade" i "Međa" dejstvovano je iz tenkova, borbenih vozila pešadije, novouvedenih oklopnih borbenih vozila, protivoklopnih sistema, minobacača, automatskih bacača granata i različitog streljačkog naoružanja, navodi se u saopštenju.

Podršku borbenim jedinicama pružaju pripadnici opštih i logističkih službi, koji obezbeđuju neprekidnost veze, transport, ishranu, popunu ubojnim sredstvima, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike