Ističe rok prijave za besplatne udžbenike osnovaca: Uvedena tri nova kriterijuma od ove godine

19.04.2024

10:51

0

Učenici od petog do osmog razreda, dobijaju knjige iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i prvog stranog jezika, geografije, istorije, hemije, fizike i biologije

Ističe rok prijave za besplatne udžbenike osnovaca: Uvedena tri nova kriterijuma od ove godine
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministarstvo prosvete i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola. Konkurs je otvoren do 20. aprila.

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobijaju udžbenike za srpski, odnosno maternji jezik, matematiku, svet oko nas, odnosno prirodu i društvo i strani jezik.

Učenici od petog do osmog razreda, dobijaju knjige iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i prvog stranog jezika, geografije, istorije, hemije, fizike i biologije.

Slavica Jašić, načelnica u sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje rekla je da je 792 miliona u budžetu izdvojeno za ovu aktivnost Ministarstva prosvete.

"Ove godine imamo tri nova ktiretijuma na osnovu kojih deca mogu dobiti udžbenike. To je za učenike koji boluju od retkih i teških bolesti, zatim učenici koji žive u porodici gde je nosilac roditeljskog prava jedan roditelj, odnosno jedan roditelj je preminuo ili je nepoznat, i deca koja ostvaruju prava na tuđu negu i pomoć”, objasnila je Jašovićeva za RTS.

Prijave se primaju do 20. aprila.

"S tim da mi uvek gledamo u najboljem interesu učenika da u slučaju da neki roditelj nije blagovremeno informisan od strana škole, pa prođe i taj 20. april kao rok, prihvatimo prijavu, jer je vrlo važno da svako dete kome je potrebno dobije udžbenike koje smo opredelili”, ističe Jašovićeva.

Udžbenike bi đaci trebalo da dobiju na kraju školske godine.

Svi potrebni podaci nalaze se na sajtu Ministarstva prosvete, kao i najčešća pitanja i odgovori.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike