Vesić: MGSI i SANU jačaju saradnju na zaštiti prirodnih i kulturnih dobara

08.04.2024

18:22

0

Na sastanku je bilo reči i o uključivanju SANU u izradu Zakona o prostornom planu Republike Srbije

Vesić: MGSI i SANU jačaju saradnju na zaštiti prirodnih i kulturnih dobara
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti  (SANU) Zoranom Kneževićem o unapređenju saradnje dve institucije kako bi zajednički doprineli još boljoj zaštiti prirodnih i kulturnih dobara.

Vesić i Knežević su se saglasili da ubuduće SANU i Ministarstvo pripreme međunarodne konkurse za izradu master planova za zaštićene prirodne celine - nacionalne parkove, koje su posle izmene Zakona o planiranju i izgradnji u nadležnosti Ministarstva.

Na sastanku je bilo reči i o uključivanju SANU u izradu Zakona o prostornom planu Republike Srbije, čime bi se dodatno unapredila predložena rešenja, saopštilo je Ministarstvo.

"Jedan od predloga oko kojih smo danas postigli saglasnost, jeste da se za pojedina prirodna i kulturna dobra predvidi obavezno raspisivanje urbanističko-arhitektonskih konkursa, sve u cilju pronalaženja najboljih, održivih rešenja", rekao je ministar Vesić.

On je zahvalio predsedniku i delegaciji SANU na srdačnom prijemu i otvorenom prihvatanju saradnje. 

"Lično sam, kao i ministarstvo na čijem sam čelu, počastvovano saradnjom sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti", dodao je Vesić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike