Tamara je heroina Srbije! Pripadnica "Kobri" kolegi donirala 70 odsto jetre: Bio je srećan što neko može da mu da šansu za novi život

08.04.2024

14:23

0

Njen kolega Dušan Kuškovski bolovao je od autoimune bolest a odluku da donira deo svoje jetre Tamara je, kako kaže, donela misleći na decu kolege

Tamara je heroina Srbije! Pripadnica "Kobri" kolegi donirala 70 odsto jetre: Bio je srećan što neko može da mu da šansu za novi život
Copyright Tanjug/ Ministarstvo Odbrane i Vojske Srbije

Tamara Morović, pripadnica "Kobri" ugrozila je sopstveni da bi sačuvala život svog kolege, kome je pre godinu dana donirala deo svoje jetre. Nažalost, operacija nije dobro prošla ali ona kaže da bi sve uradila ponovo.

Njen kolega Dušan Kuškovski bolovao je od autoimune bolesti - primarnog sklerozirajućeg holongitisa a odluku da donira deo svoje jetre Tamara je, kako kaže, donela misleći na decu kolege.

- Čekali su u Beču. Kada mu je rečeno da, zato što mi nismo u Evropskoj uniji, ne može da dobije jetru i da mora da se vrati sa živim donorom, odmah sam se raspitala kakve posledice to može imati po moje zdravlje. Znam da se jetra regeneriše, ali sam morala da vidim i kakve su posledice, jer živim sama sa detetom, radim u specijalnoj jedinici, da li ću moći sve da postignem ako doniram jetru. Vidim da se ja vraćam veoma brzo u normalu i donesem odluku -  priča Tamara.

Nažalost, u Beču zbog Tamarinih komplikovanih žučnih kanala odbijaju da ih operišu ali onda oni odlaze u Tursku. Međutim, čekali su skoro godinu dana.

Tanjug/ Ministarstvo Odbrane i Vojske Srbije
 

- On je bio čas dobro, čas nije, ali je bio srećan što neko može da mu da šansu za novi život. Otišli smo u Tursku, bili smo smešteni u hotel i svaki put izlazili kada su nas pozivali. Operisani smo 26. aprila - priča Tamara.

Nažalost, Dušan je živeo samo mesec i po dana.

- Već 4. maja Dušan je vraćen na intenzivnu negu, zato što su curili žučni kanali. Uveden je u veštačku komu, brinuli su da ne odbaci jetru, međutim, jetra je dobro radila. On je dobio 70 odsto moje jetre. Ja sam hiperaktivna, pa je i jetra tako radila i bilo je super. Međutim, počeli su da mu otkazuju i srce i pluća, ubačen je u komu... Nadali smo se da će naći rešenje za njega, ali uzalud. Jedno unutrašnje krvarenje je preživeo, drugo takođe, i na kraju je preminuo 8. juna - ispričala je Tamara za "Prva TV".

Ipak, ishod svega je da ju je Dušanova porodica prihvatila kao da im je najrođenija.

Ova hrabra žena je ispričala da bi danas sve ponovila i da svoju priču priča kako bi ljudi shvatili važnost doniranja organa i bili bolji jedni prema drugima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike