Jedno "da" spasilo je četiri život! Plemenita porodica donirala organe preminulog člana

04.06.2023

11:35

0

Iako je bilo vidljivih pomaka u poslednjih desetak godina, epidemija kovida je gotovo zaustavila program

Jedno "da" spasilo je četiri život! Plemenita porodica donirala organe preminulog člana
Operacija - Copyright Pixabay

Zahvaljujući plemenitom poduhvatu porodice čiji je član preminuo, spaseni su životi četiri pacijenta.

Prof. dr Darko Mirković sa Vojno-medicinske akademije rekao je za RTS da su pacijentima transplantirani srce, jetra i dva bubrega.

Na Vojno-medicinskoj akademiji se transplantacije jetre obavljaju od 2005. godine. Prof. dr Darko Mirković rekao je za RTS da na VMA postoji stručni tim za transplantaciju jetre i od živog i od kadaveričnog davaoca.

-Praktično od 2005. 44 transplantacije urađene sa dobrim rezultatima i nadamo se, evo sad, ovaj period post-kovida, da imamo nove uslove, bolje uslove da se taj program intenzivira i na sreću pacijenata, praktično, transplantiramo, lečimo pacijente koji su trenutno na listi čekanja-  rekao je profesor Mitrović.

Profimedia
 

 

Govoreći o transplantaciji više organa, profesor je naveo da je, zahvaljujući jednom plemenitom poduhvatu porodice čiji je član preminuo, urađena eksplantacija srca, dva bubrega i jetre, čime je spasen život četiri pacijenta.

Poručio je da je neophodno da se poveća svest građana o transplantaciji kako bi se povećao broj donora i da se mora raditi na psihološkom i etičkom aspektu transplantacije.

Iako je bilo vidljivih pomaka u poslednjih desetak godina, epidemija kovida je gotovo zaustavila program. 

Nažalost, i pored napora lekara, građani najčešće ne pristaju da daju saglasnost za doniranje organa preminulog člana porodice i time produže živote pacijentima kojima su organi neophodni.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike