Ovo su zdravstveni problemi koje izazivaju klima-uređaji, lekari poručuju: Ne dozvolite da osetite blagu prehladu ili bol u leđima

17.07.2023

22:45

0

Boravak u klimatizovanom prostoru može da dovede do nekih lakših, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema, kažu lekari

Ovo su zdravstveni problemi koje izazivaju klima-uređaji, lekari poručuju: Ne dozvolite da osetite blagu prehladu ili bol u leđima
klima uređaj koristite umereno - Copyright Foto:Profimedia

Kada je ovako toplo, spas od vrućine tražimo u klimatizovanom prostoru. Ukoliko osetite blagu prehladu ili bol u leđima, moguće je da je uzrok toga klima-uređaj.

Boravak u klimatizovanom prostoru može da dovede do nekih lakših, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema, kažu lekari.

- Isušuje se sluzokoža nosa i usta, i to zapravo smanjuje lokalni imunitet. Na ovim mestima se stvaraju ulazna vrata za prodor mikroorganizama, bakterija, virusa, gljivica... To je zapravo razlog zašto nakon provođenja dužeg vremena u klimatizovanom prostoru počinjemo da imamo tegobe u vidu kašljanja, kijanja i curenje nosa - rekao je Aleksandar Hornjak, lekar opšte prakse.

Pored problema sa kožom i sluzokožom, često se javljaju bolovi u leđima i ukočenost.

Freepik
 

-  To su bolovi koji su često toliko jaki da se onemogućava normalan svakodnevni život i uglavnom su to bolovi na koje lekovi koje možemo da kupimo u apoteci bez recepta ne deluju dovoljno - konstatovao je dr Hornjak.

U klima-uređajima sakuplja se prašina, što može dovosti do pojave alergije. Lekari preporučuju da se redovno odžavaju klima-uređaji i sistemi za ventilaciju, koji su vlažni, jer prevencija je pola zdravlja.

Koristite klimu umereno. Pazite da razlika između temperature napolju i u klimatizovanoj prostoriji ne bude prevelika. Nemojte sedeti tako da hladan vazduh iz klima-uređaja duva direktno u vas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike