Grupa Indijaca upisala fakultet u Kragujevcu, a sada žele da uče srpske pesme i da igraju kolo: Volimo što su Srbi srčani i hoće da pomognu!

13.03.2024

11:00

0

Indijci redovnu nastavu pohađaju na engleskom, ali mogu da uče srpski besplatno, što je već učinilo 120 studenata

Grupa Indijaca upisala fakultet u Kragujevcu, a sada žele da uče srpske pesme i da igraju kolo: Volimo što su Srbi srčani i hoće da pomognu!
Copyright Youtube/RTV Kragujevac

U Kragujevcu živi mala kolonija Indijaca koji studiraju medicinu, pa tako od trista stranih turista oko trećine su iz Indije.

Oni su nedavno počeli da uče i srpski jezik a cilj je pripremiti ih za neposredan rad u ordinaciji.

- Na samim početnim časovima mi ih učimo pozdravljanje, osnovnu leksiku, da se snađu među kolegama, da sa njima komuniciraju. Polazimo od tih, da kažem, osnovnih reči i kasnije ćemo sklapati rečenice i učiti ih da i oni govore i da služe se uopšte srpskim jezikom na najadekvatniji način - kaže Marija Nedeljković, predavačica u Centru za srpski kao strani jezik.

Inače, oni redovnu nastavu pohađaju na engleskom ali mogu da uče srpski besplatno, što je već učinilo njih 120.

Objašnjavaju da im se u Srbiji dopada što svi dobro govore engleski, što su ljudi srčani i vole da pomognu.

Centar za srpski kao strani jezik na kragujevačkom "Filumu" postoji već 10 godina i do sada su u njemu kurs srpskog za strance završili studenti iz više od 20 različitih zemalja: Indija, Azerbejdžan, Alžir, Grčka i Španija samo su neke od njih.

- Saznali smo zapravo iz razgovora sa njima, a i kroz rad vidimo, da oni žele da nauče ne samo srpski jezik za potrebe struke, već žele da upoznaju i srpsku kulturu i srpski jezik. To smo već na prvom času videli, kada smo shvatili da žele da čuju srpske pesme, da vide kako ide srpsko kolo... I to je zaista bilo, opet kažem, neću reći iznenađenje, ali donekle i jeste bilo iznenađenje za nas - kaže prof. dr Milka Nikolić, upravnica Centra za srpski kao strani jezik.

Za padeže je još rano, te ih verovatno zato niko i ne pominje, ali za učenje srpskog uvek je pravi trenutak, naročito ako se ima u vidu da su ovi časovi stranim studentima u Kragujevcu potpuno besplatni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike