Institut za primenu nuklearne energije razvio prvi test na bornavirus

03.04.2024

16:52

0

Razvoj testa zahtevao je multidisciplinarni pristup, pa su na njemu radili veterinari, biotehnolozi, farmaceuti i lekari

Institut za primenu nuklearne energije razvio prvi test na bornavirus
Ilustracija - Copyright Profimedia

Naučnici Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) razvili su test kojim se otkriva bornavirus koji je pretnja životinjama, ali i ljudima. 

Na ideju da napravi test za bornavirus, Institut je došao nakon što se jedna uzgajivačnica životinja obratila za pomoć jer nije mogla da definiše uzrok uginuća životinja.

Sa Veterinarskog i Hemijskog fakulteta utvrdili su o čemu se radi, a Institut je razvio metodologiju i test kako bi pomogao kolegama.

- Test nije postojao na tržištu, ovo je nešto potpuno novo. Razvoj testa zahtevao je multidisciplinarni pristup, pa su na njemu radili veterinari, biotehnolozi, farmaceuti i lekari - objašnjava direktorka Instituta dr Marija Gnjatović.

RTS printscreen
dr Marija Gnjatović

 

Prema njenim rečima, veoma malo se zna o ovom virusu, kao i o načinu njegovog prenosa. Endemsko područje su Nemačka, Austrija, Švajcarska…

- Zaključili smo da postoji jako veliki problem u dijagnostici, posebno ljudi, na čemu radimo. Radimo i na ispitivanju ćelijskog odgovora na bornavirus, a taj projekat finansiraji Naled i kompanija "Filip Moris" - navodi Marija Gnjatović.

Rad na razvoju biosimilara

INEP radi i na razvoju biosimilara – bioloških lekova koji imaju jako sličnu, ali ne i identičnu hemijsku strukturu kao referentni lekovi.

U pitanju su uglavnom proteini, od jednostavnijih pa do nekih složenijih, poput monoklonskih antitela, a na toj tehnologiji radi i Insititut za primenu nuklearne energije u saradnji sa Međunarodnim institutom za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Trstu.

RTS printscreen
 

Glavni razlog razvoja biosimilara jeste cena, odnosno njeno smanjivanje. To su lekovi koji su veoma slični po strukturi, efikasnosti, bezbednosti i sigurnosti primene. Toliko su slični da ne zahtevaju potpunu kliničku studiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike