Srpski notari postali deo evropske mreže – pristup punomoćjima, nasledničkim izjavama i privrednim registrima

31.03.2024

09:53

0

Time će se sprečiti mogućnost falsifikovanja kao što su dokumenta poput nasledničkih izjava

Srpski notari postali deo evropske mreže – pristup punomoćjima, nasledničkim izjavama i privrednim registrima
Copyright Profimedia

Javni beležnici Srbije imaće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije, odlučeno je u Briselu. Pristup toj platformi omogućiće proveru svakog dokumenta overenog u bilo kojoj notarskoj kancelariji EU i obrnuto. Šta to konkretno znači za građane i kada će upotreba platforme zaživeti, za RTS je govorio predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

"Notar iz Srbije moći će da proveri punomoćje overeno u EU a tiče se prometa u Srbiji tako što će stupiti sa kolegom iz Unije koji će ga obavestiti da li je taj dokument overen u toj kancelariji i da li je još važeći i obrnuto", objašnjava predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

Time će se sprečiti mogućnost falsifikovanja kao što su dokumenta poput nasledničkih izjava.

Cvejić navodi da će pored punomoćja i nasledničkih izjava koje se najčešće traže, javni beležnik imati uvid u privredne registre, što je, napominje, jako bitno za poslovanje.

Sprečavanje falsifikovanja

Ukazuje na to da će građani Srbije moći da overe neki dokument koji je izdao notar u Evropskoj uniji, odnosno da overe kopiju.

"Na ovaj način mi ćemo moći da stupimo u kontakt sa kolegama iz Evropske unije i da vidimo da li je taj akt zaista izdat", čime sprečavamo falsifikovanje, kaže Cvejić navodeći da će pristup platformi imati naši i notari iz zemalja članica EU.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije napominje da je potrebno neko vreme da se stvore neki tehnički uslovi kao što je organizacija obuke za upotrebu platforme.

"S druge strane, potrebno je i da se otvore nalozi za javne beležike, ali je to mali deo posla u odnosu na ono šta smo mi do sada preduzeli u poslednjih nekoliko godina", navodi Srbislav Cvejić.

RTS printscreen
Srbislav Cvejić

 

Cvejić očekuje da platforma zaživi za nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, notari su pre platforme imali velike probleme prilikom provera dokumenata iz EU.

"Najčešće se to odvijalo putem mejla, ali pored toga imali smo probleme, jer nismo imali dostupne podatke o kolegama iz Unije. Na ovaj način taj problem ćemo prevazići i postojaće mogućnost da u realnom vremenu proverimo te podatke", objašnjava Cvejić.

Javno beležništvo u Srbiji postoji tek deset godina, a Srbija je poslednja u regionu uspostavila notarski sistem.

"Prevalili smo zaista dug zaista i težak put u uspostavljanju javnog beležištva. Uspeli smo da za ovo kratko vreme steknemo veliko poverenje građana", ocenjuje Cvejić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike