Lepo vreme "izvelo" na ulice vozače električnih trotineta: Oprez, vožnja samo po kolovozu, moguća i zatvorska kazna

31.03.2024

08:30

0

Za vozače električnih trotineta koji se ne pridržavaju propisa predviđene su novčane kazne

Lepo vreme "izvelo" na ulice vozače električnih trotineta: Oprez, vožnja samo po kolovozu, moguća i zatvorska kazna
Copyright Profimedia

Lepo vreme izvelo je na ulice vozače električnih trotineta. Po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, čije su izmene usvojene jesenas, oni smeju da se kreću samo po kolovozu i taj propis osim što oni moraju da poštuju i vozači automobila moraju da prihvate.

Damir Okanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja podseća na nove propise i pravila, te apeluje na vozače da shvate da su električni trotineti sada ravnopravni učesnici u saobraćaju, a ne uljezi.

-Nema više električnih trotineta na trotoarima. Po zakonu su obavezni da idu kolovozom. Moraju da promene stare navike, jer ako se voze trotoarom oni krše propis i ugrožavaju pešake, decu, stare, invalide. Sa druge strane vozači automobila moraju da shvate da su sada trotinetisti na kolovozu, ravnopravni učesnici u saobraćaju i da moraju da ih uvažavaju, ukazuje Damir Okanović.

Dodaje da su za vozače električnih trotineta koji se ne pridržavaju propisa predviđene novčane kazne, a u slučaju da dođe do sudara sa pešakom na trotoaru, sledi i krivična odgovornost vozača trotineta.

-U tom slučaju može da završi i u zatvoru. Podsećam da oni nemaju polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima i sami snose troškove štete nastale povređivanjem pešaka, podseća Okanović za TV Pink.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike