Vukovi su nam pred nestankom, uništiće ih "hibridi": U obližnjim zemljama pojavila se nova vrsta, opasnija za čoveka, ali i za zveri!

29.03.2024

08:13

0

Autor: R.M.

Hibridni vukovi podrazumevaju vrste koje su nastale ukrštanjem vukova i pasa

Vukovi su nam pred nestankom, uništiće ih "hibridi": U obližnjim zemljama pojavila se nova vrsta, opasnija za čoveka, ali i za zveri!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Povećan broj hibridnih vukova u Evropi preti da evropskog vuka, kao divlju, genetski različitu životinju, dovede u opasnost od izumiranja.

Pod hibridnim vukovima podrazumevaju se vrste koje su nastale ukrštanjem vukova i pasa, a stručnjaci kažu da postoji mogućnost da "hibridi" više dolaze u sukob sa ljudima, da isteraju čistokrvne vukove iz njihovog staništa ili smanje održivost budućeg potomstva.

Luiđi Botani, vodeći italijanski ekspert za vukove, kaže da su u određenim regionima "hibridi" postali endemski, kao u Toskani, gde čine 70 odsto čitave populacije vukova, dok su na nekim teritorijama svi vukovi hibridni, piše Gardijan.

I dok se eksperti slažu da, radi očuvanja evropskog vuka, hibridi moraju da migriraju, neki bi jednostavno da ih istrebe. Tako su proces istrebljenja pokrenule Austrija, Poljska, Slovenija i Švajcarska.

Hibridni vukovi nisu ništa novo

S druge strane, biolog Kristijan Ovari kaže za 24sedam da hibridni vukovi nisu ništa novo. 

- Ako imate priču hibridizacije, to ima izuzetno veliki uticaj na divlje životinje. Slično je i sa divljom mačkom, koja je ugrožena hibridizacijom sa domaćom mačkom. To je realnost. Što se tiče vuka, ako analiziramo dublje njegovu genetiku, postoji više od 40 podvrsta. To su skupovi populacija koji su se prilagodili na uslove svoje sredine. Ali ako imate jednu vrstu koja se stvarala hiljadama godina u smislu gena, bilo koji uticaj sa strane nosi velike probleme - kaže Ovari.

Profimedia
 

A koliko sve to može poremetiti prirodne tokove, objasnio je i na primeru smanjenja broja vukova u Evropi, što je otvorilo put za šakale.

- Šakal dolazi iz Azije i počinje da se nastanjuje. Ali šakal je sitniji od vuka i stvara velike probleme jer ubija populacije fazana, zečeva i svih sitnijih životinja koje može da savlada. A ranije, dok je vuk postojao, on je držao teritoriju i nije dozvoljavao šakalu da se prenamnoži. Tako da kada pričamo o vukovima, imate lokalne populacije, ali ako dođe do ukrštanja sa psom, to nosi sa sobom probleme jer ćemo dobiti "hibride" koji će nositi bolesti koje postoje između pasa i vukova. Druga stvar je da kontaminiramo genetiku vuka, a na kraju ne znamo ni šta ćemo dobiti kao produkt svega toga - napominje Ovari.

Verovatno ih ima i kod nas

U obližnjim državama poput Slovenije i Austrije registrovane su ove životinje, ali Ovari je objasnio da kod nas nema te vrste monitoringa.

- Ako nešto ne pratimo i ne posmatramo, to ne možemo sa sigurnošću da znamo. A ako bismo pratili i malo pretraživali, siguran sam da bismo ih našli jer hibridizacija između vuka i psa nije nepoznata - rekao je on.

Profimedia
 

Ovari dodaje da je ukrštanje psa i vuka pogrešno jer na taj način psu, koji živi sa čovekom poslednjih 40.000 godina, dajete osobine vuka i time ga "vraćate nazad u nekog divljeg pretka".

Na pitanje da li postoji opasnost da hibridni vukovi istisnu evropskog vuka, Ovari kaže da svaka živa vrsta ima prosečan vek trajanja od milion godina.

- Za milion godina oni akumuliraju dovoljno promena u svojoj genetskoj strukturi da ga više ne prepoznajemo kao istu vrstu, pa kažemo da je postao neka druga vrsta. Izumiranje je nešto sasvim normalno što se dešavalo. Danas imamo manje od jedan odsto živog sveta od sveukupnog koji je živeo na našoj planeti. Ali problem današnjice je da je ta stopa izumiranja enormno velika i prosto smo napravili štetu razmere kao asteroid koji je izbrisao dinosauruse sa naše planete - naglasio je Ovari.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike