Vozite lagano i imajte što uočljiviju opremu na sebi: Motociklisti stradaju i 20 puta više od vozača putničkih vozila

27.03.2024

09:20

0

Tokom jedne godine u našoj zemlji u proseku se ukupno dogodi između 1.000 i 1.300 motociklističkih nezgoda sa povređenima

Vozite lagano i imajte što uočljiviju opremu na sebi: Motociklisti stradaju i 20 puta više od vozača putničkih vozila
Ilustracija - Copyright Profimedia

Rizik učešća motociklista u saobraćajnoj nezgodi je i do 20 puta je veći u odnosu na vozača putničkog vozila, zbog čega svi učesnici u saobraćaju moraju biti oprezniji, izjavio je danas za Tanjug Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista.

Povodom početka sezone motociklista, on je ukazao da tokom jedne godine u našoj zemlji u proseku se ukupno dogodi između 1.000 i 1.300 motociklističkih nezgoda sa povređenima. 
Prošle godine su 43 vozača motocikla stradala u saobraćaju, rekao je Jevtić.

"Rizik učešća motocikliste u nezgodi je do 20 puta je veći u odnosu na vozača putničkog vozila. Ovaj rizik prvenstveno zavisi od toga da li motociklista primenjuje principe strategije aktivne vožnje, a posebno princip vidi i budi viđen, jer u šest od 10 nezgoda ostali vozači kasno primete motociklistu", kaže Jevtić. 

On je dodao da rizik smrtnih posledica u nezgodi kod motocikliste može da bude viši i do 45 puta u odnosu na vozača automobila. 

"Sama pomisao na ovu cifru je zabrinjavajuća", rekao je Jevtić i dodao: "Zašto je ovaj rizik ovako visok? Ako dođe do udara u vozilo ili neku prepreku, tada na telo motocikliste deluju izrazito jake sile usporenja. Na primer pri padu brzine sa 60 km/h na 0 km/h, na telo vozača deluje sila od 20 G, što znači da ljudsko srce koje u proseku ima 300 grama, tada ima 6 kilograma, a pripoji koji drže srce nisu predviđeni da drže tu masu. Prosečan vozač mase 80 kg, u momentu sudara pri toj brzini, ima masu od 1,6 tona i nema te teretane i snage mišića koja će ga zadržati na motociklu. Nažalost, nema zaštitnog pojasa, karoserije, er-bega i sličnih sistema zaštite kao u autu".

Apel motociklistima

On je apelovao i na druge vozače da ozbiljno shvate da je nedavanje migavca definitivno može da ubije nekoga. 

"Što se tiče vozača motocikala i mopeda, jeste da je početak sezone, vozite lagano, nema nikakve žurbe, godina je pred nama i ne morate za jedan dan da nadoknadite i postignete sve što niste uradili u poslednja četiri meseca", rekao je Jevtić. 

Motociklistima je poručio da treniraju i paze, jer je kolovoz sada hladan. 

"Imajte što uočljiviju opremu na sebi jer su se vremenom vozači ostalih vozila odvikli od motociklista i važno je da u ovom momentu privučete pažnju na sebe", dodao je Jevtić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike