U prva dva meseca ove godine rođeno pet beba više nego pre godinu dana!

25.03.2024

13:16

0

U januaru i februaru ove godine umrlo je 19.012 ljudi, što je za 975 ili 5,4 odsto više nego u prva dva meseca prošle godine

U prva dva meseca ove godine rođeno pet beba više nego pre godinu dana!
Copyright Profimedia

Srbiji je u prva dva meseca ove godine rođeno 10.088 dece, što je za petoro beba ili 0,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada su rođene 10.083 bebe, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U januaru i februaru ove godine umrlo je 19.012 ljudi, što je za 975 ili 5,4 odsto više nego u prva dva meseca prošle godine.

Inače, stopa fertiliteta koja računa broj novorođene dece u odnosu na ukupan broj žena u fertilnom periodu u Srbiji raste, pogotovu od 2016. godine kada je država spremno ušla u izazov borbe sa demografskim promenama.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je prošlog meseca da je prirodni priraštaj povoljniji nego što je bio prethodnih godina.

"Međutim, on je i dalje negativan i ne treba da nas teši što je povoljniji, ne treba da nas teši što nam je stopa fertiliteta jedina u porastu u odnosu na sve zemlje u okruženju, zato što je to i dalje daleko od one stope fertiliteta koja je potrebna za održavanje broja stanovnika", ukazala je Kisić.

Kisić je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je cilj Srbije da do 2027. godine stop fertiliteta raste i dosegne vrednost od 1,75.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike