Za pet dana počinje proleće! Evo kada ćemo pomerati kazaljke na satu

15.03.2024

13:30

0

Ove godine proleće će početi 20. marta, trajaće sve do 20. juna, kada počinje leto

Za pet dana počinje proleće! Evo kada ćemo pomerati kazaljke na satu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Za pet dana, odnosno 20. marta, kalendarski počinje proleće iako bi se prema vremenskoj prognozi moglo reći da je već počelo. 

Na samom kraju meseca, 31. marta, pomeraćemo i kazaljke na satu i preći na letnje računanje vremena.

Naime, ove godine proleće će početi 20. marta, trajaće sve do 20. juna, kada počinje leto. Dok je na severnoj hemisferi proleće, na južnoj je jesen i obrnuto, zbog toga ne postoji datum početka ovog godišnjeg doba koji bi bio univerzalan za sve delove sveta.

Prelaskom Sunca na severnu hemisferu svake godine u Srbiji počinje proleće. Sunce će tog dana izaći na istok i počeće ravnodnevnica, odnosno i dan i noć će trajati tačno 12 sati.

Dan postepeno postaje sve duži od dana zimske kratkodnevnice 21. decembra, i nastavlja da se produžava sve do početka leta.

Letnje računanje vremena počinje 31. marta, odnosno u noći između subote, 30. i nedelje 31. marta kada će se kazaljke pomeriti sa 2 sata ujutru, na 3 sata. To praktično znači da ćemo tu jednu noć spavati sat manje, jer će umesto da bude dva sata, odmah biti tri.

Dani su već primetno duži, a sa pomeranjem sata ovaj efekat će biti još uočljiviji.

Na zimsko se ponovo vraćamo 27. oktobra.

Evropska komisija iznela je predlog da se ukine sezonsko pomeranje sata, a ukoliko se to ne dogodi do iduće godine, ovakva praksa obeležiće 130 godina postojanja.

Koliko je to izvesno, ne zna se jer je predlog 2019. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga do danas nisu usvojile.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike