Kakvo proleće i leto možemo da očekujemo: Biće toplije nego što smo navikli, pogledajte vremensku prognozu

21.03.2023

16:40

0

Autor: R.M.

Proleće i leto biće toplije nego što je bilo u proseku prethodnih godina

Kakvo proleće i leto možemo da očekujemo: Biće toplije nego što smo navikli, pogledajte vremensku prognozu
ada ciganlija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Iako je teško davati dugoročne vremenske prognoze, a da on budu i precizne, ako je suditi prema predviđanju meterologa Ivana Ristića leto će nam početi već u maju

Kako je objasnio na osnovu meteoroloških projekcija proleće će biti toplije od prosečnog, ali promenljivo.

- Ukoliko uticaj afričkog anticiklona nastavi da jača i uslovi prilive toplijih vazdušnih masa sa severa Afrike, u maju možemo očekivati i prave letnje temperature, čak i do 30°C. S druge strane, biće i iznenadnih hladnijih perioda pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska. Ovakvi nagli prelazi i velike razlike u temperaturi mogu dovesti do ekstremnih vremenskih uslova, kao što su oluje praćene gradom, što je uobičajeno za leto. Ovo su jasni znaci tekućih klimatskih promena, čiji se efekti sve više uočavaju na zemlji - objasnio je Ristić.

Temperature u aprilu i maju iznad proseka

Tako će tokom aprila i maja temperature u oblasti Sredozemlja i Balkana biti i do 1°C iznad proseka. 

- Takođe, postoji promena opšteg trenda padavina koje možemo očekivati tokom proleća. Drugi deo proleća mogao bi da donese veće količine padavina nekim delovima Sredozemlja, tačnije Italiji. Uzrok za ovo mogli bi da budu hladni talasi koji se spuštaju sa Severnog pola i donose nagle i brze promene vremena. U oblasti Srbije i ostatka Balkana padavine će biti oko prosečnih vrednosti za taj period godine - objasnio je Ristić.

Što se leta tiče, predstojeću sezonu mogle bi da okarakterišu temperature 1 do 2°C iznad proseka u velikom delu Evrope. 

- Možemo uočiti pozitivnu termalnu anomaliju, koja se proteže od Iberijskog poluostrva do Britanije i Skandinavije, zahvatajući i Mediteran, koji je sve više pod uticajem afričkog anticiklona. Kako je poslednjih godina problem klimatskih promena sve očigledniji i aktuelniji, postoje naučni podaci koji potvrđuju trend porasta temperature u svim godišnjim dobima. Uočava se trend porasta prosečnih temperatura u letnjem kvartalu od 1.800  godine do danas. Uočljiv je porast temperaturnih vrednosti u poslednjih 15-20 godina - objašnjava Ristić.

24sedam/J.B.
 

Dodaje da će, ipak, vremenske prilike tokom predstojećeg leta veoma će zavisiti od afričkog anticiklona.

- Do pre nekoliko godina, na vreme u Evropi uticalo je polje visokog vazdušnog pritiska, Azorski anticiklon, koji je okeanskog porekla. Međutim, u poslednje vreme smo sve više svedoci mešanja vazdušnih masa koje pristižu sa severa Afrike i odgovorni su za najjače toplotne talase na našim prostorima.
Kako je ovo samo opšti pregled situacije, više o ovome možemo više govoriti u predstojećem periodu - zaključio je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike