Pomama za "lekom protiv korone", panika u Austriji: Rasprodat sav "ivermektin"!

17.11.2021

08:12

0

Brojne studije, kao i nemački Institut "Robert Koh", pa i Evropska agencija za lekove, upozoravaju na nuspojave korišćenja "ivermektina" i opasnosti od trovanja

Pomama za "lekom protiv korone", panika u Austriji: Rasprodat sav "ivermektin"!
Copyright Pixabay

Koliko se i dalje šire lažne informacije o lečenju kovida 19, svedoči podatak da je u austrijskoj pokrajini Gornja Austrija, koja je trenutno žarište aktuelnog talasa infekcije u toj zemljii, rasprodata pasta za čišćenje konja od glista "ivermektin".

Na društvenim mrežama već dugo se šire informacije o tome da "ivermektin" pomaže protiv kovida 19, a to je tvrdio i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl na jednoj konferenciji za štampu.

U međuvremenu, i sam Kikl oboleo je od korone i nalazi se u karantinu.

- "Ivermektin" je stalno rasprodat, iako se radi o preparatu za koji je potreban recept - rekao je predsednik Apotekarske komore Gornje Austrije Tomas Fajtšeger dnevniku "Oberesterajhiše Nahrihten".

Naveo je da je bilo i slučajeva trovanja "ivermektinom", jer ljudi uzimaju doze koje su namenjene za konje.

Brojne studije, kao i navodi nemačkog Instituta "Robert Koh", pa i Evropske agencije za lekove, upozoravaju na nuspojave korišćenja "ivermektina" i opasnosti od trovanja.

Ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn odbacio je ranije izjave Kikla u vezi s "ivermektinom", naglasivši da su opasne.

On je istakao da je poznato da je visoka doza "ivermektina" izuzetno toksična, kao i da su izjave da taj lek pomaže protiv kovida 19 štetne.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike