Slavimo prepodobnog Jovana Kasijana: Danas je važno pomoliti se za duše upokojenih

13.03.2024

06:55

0

Autor: 24sedam

U mladosti je izučavao sve svetske nauke, naročito filozofiju i astronomiju, a potom se posvetio izučavanju Svetoga pisma

Slavimo prepodobnog Jovana Kasijana: Danas je važno pomoliti se za duše upokojenih
Copyright Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen prepodobnom Jovanu Kasijanu.

Ovaj veliki duhovnik rodio se u Rimu. U mladosti je izučavao sve svetske nauke, naročito filozofiju i astronomiju, a potom se posvetio izučavanju Svetoga pisma. 

Težio je da više nauči, pa je otišao iz Rima u Carigrad, da lično čuje i vidi Svetog Jovana Zlatousta, koji ga poduči za đakona.

Potom se uputio na istok, da još više nauči i usavrši se. Najviše se zadržao u Misiru, u Nitriji, među čuvenim duhovnim atletima. Onda se napokon vrati na Zapad i nastani se u gradu marselju. Tu je osnova dva manastira, jedan muški, drugi ženski.

Na molbu monaha napisao je više spisa, od kojih je naročito koristan bio onaj za ljubitelje duhovnog života, naziva "Osam knjiga o borbi protiv osam glavnih strasti".

Prepodobni Jovan Kasijan, jasno formuliše aktivno stanje duše posle smrti u odgovoru jereticima koji veruju da je duša posle smrti nesvesna:

- Duše posle rastanka od tela nisu prazne, ne ostaju bez ikakvih osećanja, to dokazuje jevanđeljska priča o Lazaru i bogatašu… Duše upokojenih ne samo da se ne lišavaju svojih osećanja, već ne gube ni raspoloženja svoja, tj. nadu i strah, radost i tugu, i nešto od onog što očekuju na sveopštem Sudu već sad počinju da predosećaju… One postaju još življe i još revnosnije počinju da slave Boga.

Tropar: U tebi se, oče, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledio Hrista. Delima si učio prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveti Jovane, raduje se duh tvoj.

Preminuo je 435. godine. Njegove mošti danas počivaju u Marselju.

Prema narodnom verovanju, vernici bi na današnji dan trebalo da zapale sveću u crkvi i pomole se za duše upokojenih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike