Sećanje na škotsku bolničarku i srpsku heroinu Vajolet Frejzer: Sa našom vojskom prošla golgotu Solunskog fronta

06.03.2024

14:05

0

Njen grob obnovljen je 2015. godine

Sećanje na škotsku bolničarku i srpsku heroinu Vajolet Frejzer: Sa našom vojskom prošla golgotu Solunskog fronta
Copyright RTS printscreen

Prošlo je 105 godina od smrti Vajolet Frejzer, škotske bolničarke, a srpske heroine koja je zajedno sa srpskom vojskom i srpskim narodom prošla golgotu u Prvom svetskom ratu. Posle proboja Solunskog fronta dolazi u Predejane gde umire od tifusa. Njen grob obnovljen je 2015. godine.

Rođena je kao treće dete u porodici Frejzer koja je živela u Sjedinjenim Američkim Državama. U bolnici  u Londonu počinje da radi 1911. godine, a 1915. raspoređena je na balkansko ratište. Prolazi albansku golgotu nesebično se žrtvujući i pomažući srpskoj vojsci i srpskom narodu.

-Lečila je srpske ranjenike ne samo od ubojnih rana već i od endemskih bolesti. Na žalost i ona je postala žrtva te bolesti. Posle proboja Solunskog fronta ona dolazi do Predejana gde se razbolela i nažalost dalje nije mogla. Njen život se okončao 5. marta 1919. i ovde je sahranjena, naveo je za RTS Dragan Savić iz Predejana, koji čuva uspomenu na heroinu.

 

Na incijativu nekadašnjeg ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa, a uz podršku leskovačke lokalne samouprave, obnovljen je spomenik škotskoj bolničarki u Predejanu. Nažalost, nijedna fotografija srpske i škotske heroine nije sačuvana. Nema ni podataka o potomcima. Na godišnjicu njene smrti svake godine u Predejane dolaze predstavnici ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

-Ovo je snažan simbol poput onih spomenika u Lazarevcu, Valjevu, Kragujevcu širom Srbije. Među našim državama i narodima negujemo još snažnije odnose okrenuti ka budućnosti, istakao je Vilijam Hopkinson, prvi sekretar za politička pitanja ambasade Velike Britanije.

RTS printscreen
Vilijam Hopkinson

 

Vajolet Frejzer više od jednog veka povezuje Srbiju i Veliku Britaniju. Njeno herojstvo i žrtva ne sme i neće biti zaboravljeno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike