Ova truba je bukvalno prošla čitav Solunski front: Čuveni ratnik Joviša Jevdjić u amanet je limeni instrument ostavio potomcima! (FOTO)

10.01.2024

21:43

0

U kući Jevđića trubu svira već četiri generacije, duže od sto godina, i nema sumnje da će iz ove kuće čarobni zvuci odjekivati i dalje

Ova truba je bukvalno prošla čitav Solunski front: Čuveni ratnik Joviša Jevdjić u amanet je limeni instrument ostavio potomcima! (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Svaki narod ima svoj glas i pesmu po kojima se prepoznaje, a u Srbiji truba je ta koja skoro u svim prilikama oglašava i radost i tugu. Sve što se rečju i pričom ne može iskazati staje u zvuke ovog čarobnog, zlatnog instrumenta a truba koju je iz Velikog rata doneo Joviša Jevđić u selo Rasna, pamti priče od čak jednog veka.

- Truba koju je moj pradeda doneo kući, prošla je Cersku i Kolubarsku bitku, ceo Solunski front i Albaniju, odražavala je bol i patnju tih srpskih vojnika”, priča za RINU Dejan Jevđić, Jovišin potomak koji je dokazao da iver ne pada daleko od klade jer je i sam majstor trube.

Foto: RINA
 

 

Hrabri solunski ratnik i u najtežim periodima života nije se odvajao od svog omiljenog instrumenta, a njegova ljubav prešla je na unuke i praunuke. Dejan je kapelnik u trubačkom orkestru, a njegovo ime ispisano je zlatnim slovima u Guči, međutim pored muzike svog junačkog pradedu nasledio je i po uniformi jer je profesionalni vojnik.

- Ovom svojom trubom, uniformom i uspehom nadam se da sam se bar jednim delom odužio hrabrim precima, jer oni su živeli u mnogo lošijim uslovima a truba je održavala porodice u životu. Nisam želeo da se značaj koji ona ima izbriše”, kaže Dejan.

 

On je svoj orkestar osnovao pre više od dvadeset godina, a sa njim su braća Slobodan i Branko pa se u njihovoj kući svakodnevno čuje topdzijsko kolo.

- Čuvari smo narodne tradicije i kulture, jer da bismo stigli do nekog cilja, moramo znati odakle potičemo, ne smemo to nikad zaboraviti”, izjavio je ovaj majstor trube.

U kući Jevđića trubu svira već četiri generacije, duže od sto godina, i nema sumnje da će iz ove kuće čarobni zvuci odjekivati i dalje.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike