Operacija u inostranstvu jedino rešenje: Nikola (8) ima tumor na mozgu sa kojim se bori kao lav, ali je pomoć svih nas neophodna

19.02.2024

12:53

0

Autor: J. S. J.

Sa četiri meseca Nikola dobija i prvi epileptični napad, izazvan benignim promenama na kori mozga i u samom mozgu

Operacija u inostranstvu jedino rešenje: Nikola (8) ima tumor na mozgu sa kojim se bori kao lav, ali je pomoć svih nas neophodna
Copyright Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić

Osmogodišnji Nikola Mrdaković iz Kragujevca boluje od tumora na mozgu i farmakorezistentne epilepsije, koja ne može da se kontroliše lekovima, pa je jedina nada za ovog dečaka operacija tumora u inostranstvu za koju je potrebno skupiti 400.000 evra.

Sa dva meseca pojavljuje se nistagmus, nevoljni trzaji očnih jabučica. Na pregledu su tada uočene beličaste promene u oba oka, nakon čega detaljnim ispitivanjem lekari postavljaju dijagnozu Tuberozna skleroza - multisistemska bolest do koje dolazi mutacijom gena. Spada u retke bolesti, nije je moguće u potpunosti izlečiti i krajnje je nepredvidiva, u rasponu od vrlo blagog stanja do potpune nefunkcionalnosti i teške mentalne retardacije. Nikola ima teži oblik ove bolesti.

Sa četiri meseca Nikola dobija i prvi epileptični napad, izazvan benignim promenama na kori mozga i u samom mozgu. Nakon mnogo primenjenih terapija koje nisu dovele do poboljšanja, ustanovljena je farmakorezistentna epilepsija.

Osim promena na mozgu, u sklopu bolesti Nikola ima promene u oba oka, na koži i bubrezima. Nijedna terapija sa kojom je pokušano do sada nije dala boljitak u lečenju. Opercija tumora na mozgu za njega predstavlja jedino rešenje. Primaran je pregled na klinici u inostranstvu, radi dodatnih najsavremenijih dijagnostičkih pregleda na osnovu kojih će se znati koji bi hirurški zahvat bio najbolji za Nikolu, kao i sprovođenje samog zahvata.

Sredstva su mu potrebna za lečenje u inostranstvu, dijagnostiku, operativno lečenje, terapije, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja, stoji na sajtu "Budi huimna."


Nikoli možete pomoći na ove načine: 

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1626 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1626 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001811496-83

Uplatom na devizni račun: 160-6000001812548-31

IBAN: RS35160600000181254831

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike