Nikola sa 4 meseca dobio prvi napad i od tada ih ima svakodnevno! Ima tumore na tri organa, lekovi mu ne deluju, ali spas postoji!

01.03.2024

08:01

0

Autor: R.M.

Nikola je probao čak 12 lekova kako bi zaustavili epi napade, ali ni sa jednim se to nije desilo

Nikola sa 4 meseca dobio prvi napad i od tada ih ima svakodnevno! Ima tumore na tri organa, lekovi mu ne deluju, ali spas postoji!
Nikola Mrdaković - Copyright Privatna arhiva

Nikola Mrdaković je rođen kao zdrava beba, ali već sa dva meseca počeo je da mu se javlja nevoljni trzaj oka. Nakon nekoliko ispitivanja utvrđeno mu je da ima veoma opasnu bolest.

- Kada smo otišli na pregled videli su da na očnom dnu ima neke beličaste promene. I onda su nas poslali na detaljna ispitivanja gde mu je rađen ultrazvuk srca i skener glave. Utvrđeno je da on svuda ima puno benignih tumora a dobio je dijagnozu tuberozna skleroza - priča za 24sedam Nikolina mama Brankica Mrdaković.

Nikola je već sa četiri meseca dobio prvi epi napad i, kaže Brankica, od tada ih ima svakodnevno.

- On sad ima 8 godina i više napada dnevno. Što se tiče lečenja u Srbiji probali smo sa svim mogućim lekovima. Bili smo uključeni i u neke studije sa raznim antiepilepticima. Tako da nam je jedino rešenje operacija, a ona se radi samo u Americi. Sada je naš cilj da odemo tamo, da se uradi dijagnostika i da utvrde koji tumori su žarišni. I na kraju izvrše operaciju kada procene da li je to moguće - kaže mama dečaka.

Ukoči mu se čitavo telo

Kada Nikola dobije napade, oni se manifestuju tako što mu se ukoči čitavo telo.

- Onda ga malo popusti, pa se opet stegne. I to tako traje u proseku oko tri minuta. Ponekad u toku napada počne da plače i kao da se vidi neka panika. Kod nekih napada se smeje. Uglavnom, to je generalizovan napad i celo telo mu se grči - priča ona.

Privatna arhiva
 

Majka dečaka kaže da on ide u specijalnu školu u Kragujevcu i sada je drugi razred. 

- U školi postoje medicinske sestre koje su tu za svaki slučaj ako dođe do velikog napada. Imaju lekove kojima se on zaustavlja, ali nikada nije bilo potrebe za tim - priča Brankica.

Ona dodaje da su ima na našim klinikama rekli da ne mogu da drže pod kontrolom Nikolinu bolest i da je u tome najveći problem.

- On je rezistentan na lekove i do sada je pio preko 12 antiepileptika. Ni jedan mu nije pomogao da se zaustave napadi. Možda se smanjio broj ili intezitet, ali napadi su prisutni svakodnevno. To se kod nas leči simptomatski. Jedino smo pili jedan lek koji mu je istopio tumore na srcu, ali samo tu - rekla je ona i dodala da dečak sada ima tumore na mozgu, očima i bubrezima.

Što pre skupiti novac

Srećom, do sada se nije povećavao broj tumora a uskoro bi trebalo da idu na magnetnu rezonancu gde će im reći kakva je situacija.

Inače, Nikoli je za operaciju i boravak u bolnici u Americi potrebno 400.000 dolara a Brankica kaže da je do sada skupljeno oko 20.000 dolara.

- Zasada nemamo nikakav termin, a možemo da odemo kada skupimo novac. Ali, svakako, što pre to bolje - kaže ona.

 

 

 

Svi humani ljudi mogu da pomognu ovom dečaku da živi normalnim životom i uplate novac za njegovo lečenje preko fondacije "Budi human" i računa koje smo objavili.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike