Srbinu prekipelo u inostranstvu: Dosta mi je Amerike, vraćam se u Srbiju!

02.03.2024

20:53

0

Sve više Srba se vraća iz inostranstva u svoju zemlju

Srbinu prekipelo u inostranstvu: Dosta mi je Amerike, vraćam se u Srbiju!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sve više Srba se, kako govore statistike, poslednjih godina vraća iz inostranstva gde su u nekom periodu otišli u potrazi za boljim životom! Međutim, neki od njih, iz stranih zemalja dovode i svoje nove supruge.

Takvu situaciju ima i naš muškarac koji se oženio Tajlađankom, a on je na društvenim mrežama zatražio savet kako da ona što lakše dobije državljanstvo i tako postane "srpska snajka".

- Planiram da se sa ženom (nismo pravno venčani) i decom, koja su rođena ovde u Americi, vratim za Srbiju za dve-tri godine kako bih se spojio posle mnogo godina sa porodicom. Žena je strani drzavljanin, sa Tajlanda je, i nema ovde papire, a ja sam u procesu koji predugo traje. Pitanje je kako najbrže doći do našeg državljanstva za nju, šta možemo da uradimo dok smo još ovde što se tiče papirologije? - upitao je on na društvenim mrežama.

Ovo njegovo pitanje je podstaklo "živ" razgovor među korisnicima društvenih mreža, i ponovo otvorilo pitanje kako se postaje srpski državljanin.

A državljanstvo se, inače, kako se navodi na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova, stiče na četiri načina.

Sticanje državljanstva poreklom

Državljanstvo Republike Srbije poreklom, pod različitim uslovima, stiču deca čija su oba roditelja ili jedan od roditelja državljani Republike Srbije u trenutku rođenja deteta;

- Vodite računa da na vreme u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije prijavite dete radi upisa u evidenciju državljana. Ako su vam roditelji u trenutku rođenja bili državljani Srbije, punoletni ste, niste stariji od 23. godine, a kao dete niste prijavljeni, podnosite zahtev u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije - navodi se na sajtu MSP.

Sticanje državljanstva prijemom

1. Ako ste stranac i imate stalno nastanjenje u Republici Srbiji, možete dobiti državljanstvo pod sledećim uslovima:

- da ste navršili 18. godina života i da vam nije oduzeta poslovna sposobnost;

- da imate otpust iz stranog državljanstva ili da podnesete dokaz da ćete otpust dobiti ako budete primljeni u državljanstvo Republike Srbije;

- da ste do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imali prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije;

- da podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

2. Ako ste stranac koji je najmanje tri godine u bračnoj zajednici sa državljaninom Republike Srbije i kome je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji možete biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije ako podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

3. Ako ste iseljenik iz Republike Srbije ili njegov potomak možete biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije ako ste navršili 18 godina života i nije vam oduzeta poslovna sposobnost i ako podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom. Za prijem iseljenika u državljanstvo Republike Srbije iseljenika nije potreban otpust iz stranog državljanstva, što znači da može imati dvojno državljanstvo (ne morate živeti u Republici Srbiji i nije vam potrebno odobrenje o stalnom nastanjenju).

4. Ukoliko ste pripadnik srpskog naroda i nemate prebivalište na teritoriji Republike Srbije, imate pravo da u skladu sa clanom 23. Zakona budete primljeni u državljanstvo Republike Srbije bez otpusta iz stranog državljanstva. Potrebno je da ste navršili 18 godina života, da vam nije oduzeta poslovna sposobnost i podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike