Suspendovane dozvole za rad tri srpske avio kompanije: Šta je razlog?

01.03.2024

22:06

0

Autor: 24sedam

Prekratak rok za dostavljanje dokumentacije doveo do trenutne suspenzije dozvola. Operateri iz tog razloga sami zatražili da se sertifikati stave van snage

Suspendovane dozvole za rad tri srpske avio kompanije: Šta je razlog?
Copyright AP/Matthias Balk

Nakon što su tri avio kompanije Air Emeralds, Star Fly Wings i Air Pink, trenutno ostale bez dozvole za rad, Direktorat civilnog vazduhoplovstva se oglasio povodom ovog slučaja, navodeći da je Agencija Evropske unije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izvršila odit u tri srpska operatera u vazdušnom saobraćaju dana 22. februara 2024. godine.

Šta je TCO sertifikat i zašto je važan?

Provera ispunjenosti uslova iz TCO sertifikata je u isključivoj nadležnosti EASA, budući da su oni izdavaoci navedenog sertifikata. TCO sertifikat omogućava operaterima iz zemalja koje nisu članice EU, kao i trećim zemljama, da obavljaju saobraćaj u vazdušnom prostoru EU, uz poštovanje određenih regulativa.

U vreme odita, zbog kratkog vremenskog roka, inspektorima EASA nije dostavljena kompletna tražena dokumentacija, te je EASA  ostavila rok operaterima da navedenu dokumentaciju dostave pod pretnjom suspenzije TCO sertifikata.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva RS je pokrenuo vanredni inspekcijski nadzor i naložio navedenim kompanijama dostavu tražene dokumentacije u roku od tri dana. O navedenom inspekcijskom nadzoru i naloženim merama Direktorata civilnog vazduhoplovstva RS, odmah je obaveštena EASA, koja je podržala brzu i efikasnu akciju srpskih vazduhoplovnih vlasti.

Operateri zbog prekratkog roka sami zatražili da se sertifikati stave van snage

Pre isteka utvrđenog roka za dostavu dokumentacije, Direktorat je je dana 26.2.2024. primio zahteve od sva tri operatera za stavljanje van snage sertifikata vazduhoplovnog operatera (AOC). Shodno navedenim zahtevima, Direktorat je doneo rešenja kojim se stavljaju van snage navedeni sertifikati za sve tri kompanije, čime su sve tri kompanije izgubile trenutno pravo za obavljanje javnog avio prevoza.

U skladu sa utvrđenom procedurom, Direktorat je obavestio EASA o stavljanju van snage sertifikata vazduhoplovnog operatera za sva tri operatera. Dalja razmena informacija između srpskih vazduhoplovnih vlasti i EASA se očekuje kako bi se rešio ovaj slučaj i osigurala sigurnost vazdušnog saobraćaja u regionu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike